Schab cielęcy z sosie tuńczykowym z kaparami

Zdjęcie - Schab cielęcy z sosie tuńczykowym z kaparami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Schab cielęcy z sosie tuńczykowym z kaparami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Schab cielęcy z sosie tuńczykowym z kaparami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Schab cielęcy z sosie tuńczykowym z kaparami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Schab cielęcy z sosie tuńczykowym z kaparami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 750 g schabu cielęcego bez kości
  • 500 ml białego wytrawnego wina
  • 350 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, 2 liście kapusty włoskiej, por)
  • 120 ml oleju Kujawskiego z ostropestu tłoczonego na zimno
  • 100 g tuńczyka z puszki w sosie własnym
  • 25 g kaparów
  • 20 ml soku wyciśniętego z cytryny
  • 5 g musztardy
  • 3-4 fileciki anchois
  • 2-3 goździki
  • 2 żółtka
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Schab cielęcy obwiązujemy sznurkiem lub gazą. W garnku zagotowujemy 2 l wody. Dodajemy oczyszczoną włoszczyznę oraz wino.

Wkładamy mięso, tak aby było zanurzone w całości. Dodajemy łyżkę soli, anyż, liść laurowy i goździki. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 1,5 godziny.

Ugotowane mięso wyjmujemy z wywaru i studzimy. Następnie owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki do momentu podania.

Żółtka ze sparzonych wcześniej jajek mieszamy z musztardą i sokiem z cytryny. Lekko ubijamy rózgą kuchenną, a następnie dolewamy wąską strużką olej, nie przerywając ubijania. Powinniśmy otrzymać niezbyt gęsty majonez.

Przygotowany majonez miksujemy na sos z tuńczykiem osączonym z zalewy, anchois oraz połową kaparów. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą, o ile jest konieczna.

Schłodzone mięso kroimy ostrym nożem na cienkie plastry. Na talerze wykładamy sos, a na nim plastry cielęciny.

Posypujemy pozostałymi kaparami.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl


Przepisy z tych kategorii

Ryżowa zapiekanka z brokułem i łososiem

Ryżowa zapiekanka z brokułem i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pstrąg pieczony z masłem pietruszkowo-czosnkowym

Pstrąg pieczony z masłem pietr…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Sałatka z grillowanym łososiem
2

Sałatka z grillowanym łososiem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sałatka śródziemnomorska
1

Sałatka śródziemnomorska

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Makaron z łososiem i brokułami
2

Makaron z łososiem i brokułami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kolorowa fasolka szparagowa z pomidorami zapiekana z fetą w ziołach

Kolorowa fasolka szparagowa z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Sałatka śledziowa z porem i koperkiem
2

Sałatka śledziowa z porem i ko…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Jajka faszerowane kremem łososiowym

Jajka faszerowane kremem łosos…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Cytrynowe śledzie w oleju lnianym z cebulką
1

Cytrynowe śledzie w oleju lnia…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Smażony śledź marynowany

Smażony śledź marynowany

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pasta z tuńczyka
2

Pasta z tuńczyka

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pulpety rybne w sosie chrzanowym
2

Pulpety rybne w sosie chrzanow…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!