Sandacz w szuwarach z śmietanowym chrzanem

Zdjęcie - Sandacz w szuwarach z śmietanowym chrzanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 600 g filetów z sandacza
  • Pęczek brokuł
  • Pęczek botwiny
  • Garść orzechów włoskich
  • Garść rodzynek
  • Olej Kujawski z czosnkiem
  • Olej Kujawski
  • Sól, pieprz czarny, szczypta cukru
  • Sok z cytryny
  • Łyżka masła
  • Liście szczawiu do podania
  • Pęczek koperku do podania
na śmietanowy sos chrzanowy:
  • 2 łyżki chrznu
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • Szczypta soli i cukru
  • Skórka z cytryny
Przygotowanie

Na oleju Kujawskim przesmaż rodzynki i orzechy. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki młode buraki. Delikatnie podlej je wodą. Następnie dodaj brokuły a na koniec liście botwiny. Warzywa dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz szczyptą cukru i duś przez 5 minut. Do gotowych warzyw dodaj masło i świeży koperek.

Sandacza pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz je solą, pieprzem i skrop olejem. Kawałki ryby połóż na małym arkuszu pergaminu, wcześniej skropionym olejem i wstaw go na patelnię. Rybę smaż od strony skóry. Kiedy skóra nabierze złotego koloru, przełóż rybę na drugą stronę i wyłącz kuchenkę. Ryba spokojnie dojdzie na rozgrzanej patelni.

Śmietanę połącz z chrzanem, solą, cukrem i skórką z cytryny.

Rybę podaj na warzywach z porcją sosu chrzanowego. Na koniec danie skrop olejem Kujawskim z czosnkiem.



Produkcja: Kuchnia+


Kategorie przepisów

Podobne przepisy