Sałatka ziemniaczana z wędzonym boczkiem
- Wynik: 25
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 15 minut
Ta sałatka doskonale nadaje się na zimny obiad. Można ugotować więcej ziemniaków jednego dnia, żeby przyrządzić ją drugiego. Proponuję nie żałować boczku, wspaniale aromatyzuje sałatkę, a także ważna jest tu zielenina, zwłaszcza koperek.
Składniki
- ziemniaki - 6-7 szt.
- ser żółty - 100 g
- boczek wędzony - 200 g
- szczypiorek - 4 łyżki
- natka pietruszki - 2 łyżki
- koperek - 1.2 pęczka
- majonez - 1 łyżka
- śmietana lub jogurt naturalny - 4 łyżki
- ocet winny - 2 łyżki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
Instrukcje
Ziemniaki obrać, pokroić w cząstki, ugotować w osolonej wodzie. odcedzić, wystudzić. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, aż wytopi się jak najwięcej tłuszczu. Majonez i śmietanę wymieszać, dodać ocet, sól i pieprz. Do salaterki przełożyć ziemniaki, wytopiony boczek, starty ser oraz posiekaną zieleninę. Dodać sos i delikatnie wymieszać. Przed podaniem koniecznie schłodzić przynajmniej 1 godzinę.
Smacznego:)