Sałatka ziemniaczana z jajkiem i pieczonym łososiem

Sałatka ziemniaczana z jajkiem i pieczonym łososiem
Zdjęcie - Sałatka ziemniaczana z jajkiem i pieczonym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka ziemniaczana z jajkiem i pieczonym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka ziemniaczana z jajkiem i pieczonym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka ziemniaczana z jajkiem i pieczonym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka ziemniaczana z jajkiem i pieczonym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 700 g drobnych ziemniaków
  • 350 g świeżego łososia
  • 250 g zielonego groszku
  • 70 ml oleju Kujawski tłoczonego na zimno lnianego
  • 15 g musztardy
  • 10 g miodu
  • 4 jajka
  • 2 cebule dymki
  • 1 pęczek koperku
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Ziemniaki kroimy w plasterki i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku.

Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy i kroimy w ćwiartki.

Gdy ziemniaki są już miękkie, dorzucamy groszek i gotujemy jeszcze 2 minuty. Następnie odcedzamy całość.


Łososia oprószamy solą, pieprzem i niewielką ilością koperku i pieczemy w temp. 170ºC przez 15 minut.


Dymkę i koperek drobno siekamy i dodajemy do ziemniaków z groszkiem.


Olej Kujawski mieszamy z musztardą, miodem, sokiem wyciśniętym z cytryny, solą i pieprzem. Przygotowanym dressingiem polewamy ziemniaki z groszkiem i ziołami.

Warzywa przekładamy na półmisek. Na wierzchu układamy cząstki łososia i ćwiartki jajek.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl/

Kategorie przepisów