Sałatka z wędzonym kurczakiem, boczkiem i marynowanymi pieczarkami
Ta sałatka wyszła po prostu przepysznie.
Mam nadzieję, że skusicie się i spróbujecie zrobić ją u siebie. Mamy tutaj warstwy kapusty pekińskiej, marynowanych pieczarek, wędzonego kurczaka, pomidorów i boczku, przełożone sosem majonezowo-ketchupowym. Prosto, a jak smacznie!
To kolejna propozycja dla wielbicieli sałatek warstwowych, sałatek z wędzonym kurczakiem czy sałatek z boczkiem. No i dobra wiadomość, na drugi dzień jest równie smaczna, co tuż po przygotowaniu.
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 1-2 wędzone piersi kurczaka
- 1 mały słoiczek marynowanych pieczarek
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 100 g surowego boczku wędzonego
- 2-3 łyżki majonezu
- 2-3 łyżki ketchupu
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
Kapustę pekińską szatkujemy.
Kurczaka wędzonego kroimy w drobną kostkę.
Marynowane pieczarki kroimy na mniejsze kawałki.
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
Boczek kroimy na paseczki. Smażymy na chrupko na suchej patelni (ja rozkładam na zimnej patelni i dopiero włączam palnik).
Majonez łączymy z ketchupem. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Układamy warstwowo, zaczynając od spodu salaterki:
- połowa kapusty pekińskiej
- 1/3 sosu
- reszta kapusty pekińskiej
- 1/3 sosu
- marynowane pieczarki
- wędzony kurczak
- 1/3 sosu
- pomidorki koktajlowe
- wysmażony boczek