Sałatka z tuńczyka z jabłkiem i awokado
Prosta sałatka składająca się z tuńczyka, czerwonej cebuli, jabłka i awokado. Na początku zastanawiałam się czy te składniki będą ze sobą pasować, ale ostatecznie okazało się, że połączenie jest bardzo trafione i bardzo smaczne. Tym co działa tutaj na plus, oprócz smaku, jest też złożoność tekstur – chrupiące jabłko oraz cebula stoją w kontrze do miękkiego awokado i tuńczyka. Razem bardzo fajnie się to komponuje. Teraz, po spróbowaniu, nie mam już wątpliwości, że składniki świetnie do siebie pasują. Myślę też, że gdyby jabłko i awokado pokroić na mniejsze kawałki, mogłaby to być też świetna pasta do tortilli czy muszli makaronowych.
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 czerwona cebula
- 1 zielone jabłko (granny smith)
- 1 awokado hass
- garść posiekanych orzechów (włoskie/laskowe/pekan/płatki migdałowe lub inne ulubione)
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- niewielka ilość soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w dość drobną kostkę.
Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w drobną kostkę.
Awokado obieramy, usuwamy pestkę, kroimy w drobną kostkę. Łączymy z jabłkiem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Orzechy prażymy na rozgrzanej, suchej patelni.
Majonez łączymy ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Podajemy solo lub z kromką świeżego pieczywa.
Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym