Sałatka z rukoli, truskawek i fety
„Garść zieleniny rzucona niedbale na talerz. Słodkie truskawki, jeszcze niestety nie z własnego ogródka. Pikantny ser feta z czerwoną papryką i chilli. Chrupiące żytnie płatki śniadaniowe. Cytrynowo - bazyliowy dressing. Wymarzone śniadanie tak samo pyszne jak bruschetty z truskawkami. Sezonie truskawkowy trwaj!”
Sałatka z rukoli, truskawek i fety (przepis własny )
Składniki dla 2 osób:
60g rukoli
3-4 gałązki bazylii
10 truskawek
100g sera feta z czerwona papryką i chilli
2 łyżki żytnich płatków śniadaniowych
1 łyżka oleju kujawskiego z cytryną i bazylią
1 łyżeczka octu balsamicznego
0,5 łyżeczki miodu sól pieprz
WYKONANIE
Umyć truskawki. Pokroić na ćwiartki. Oberwać listki z gałązek bazylii. Razem z rukolą dokładnie umyć i osączyć w wirówce do sałaty. Odcedzić ser z zalewy. Z oleju, octu balsamicznego, miodu, soli i pieprzu przygotować dressing. Rozłożyć liście rukoli i bazylii na talerzach. Na nich układać naprzemiennie pokrojone truskawki i kostki sera. Polać przygotowanym dressingiem. Posypać po wierzchu żytnimi płatkami (tuż przed podaniem, inaczej płatki rozmiękną ).
Smacznego :)
Aronia