Sałatka z roszponki, awokado i wędzonego łososia
„Jak widzicie początek roku u mnie sałatkowy. Dziś kolejna propozycja, doskonała na kolację lub przekąskę. Sałatka z roszponki, awokado i wędzonego łososia jest nie tylko bardzo smaczna ale również szybka w przygotowaniu. No i oczywiście bardzo zdrowa."
Sałatka z roszponki, awokado i wędzonego łososia
(przepis własny)
Składniki dla 2 osób
4 garście roszponki
pół awokado
świeży ogórek ok. 7cm kawałek
ćwiartka czerwonej cebuli
60g wędzonego łososia w kawałku
sok z połowy cytryny
świeżo zmielony pieprz kolorowy
oliwa
Roszponkę opłukać i osuszyć w wirówce do sałaty. Z awokado zdjąć skórkę, pokroić na plasterki i od razu skropić sokiem z cytryny. Ogórek obrać, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w plasterki. Cebulę drobno pokroić. Podzielić na kawałki wędzonego łososia.
Przygotować dwa talerze. Ułożyć na nich roszponkę, awokado, świeży ogórek i czerwoną cebulę. Rozłożyć kawałki wędzonego łososia. Skropić oliwą i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.