Sałatka z pieczonych żółtych buraków i rukoli
Oczywiście, żółte buraki smakują tak samo jak klasyczne- czerwone. Nie mogłam się jednak oprzeć tej odmianie i te kolorowe sztuki od razu powędrowały do mojego zakupowego koszyka!
Buraki upiekłam (takie są najlepsze!), podawał w towarzystwie rukoli, twardego koziego sera i prażonych pestek dyni. Sałatka zniknęła z talerza. Do ostatniego okruszka!
Pamiętajcie, że buraki są z natury słodkie, potrzebują zakwaszenia, sos do takiej sałatki musi więc być dość intensywny w smaku.
Składniki- burak - 4 szt (podobnej, średniej wielkości)
- rukola - 1/2 opakowania (ok. 60 g)
- oliwa - 3 łyżki
- ocet winny - 1 łyżka
- pestki dyni - 3 łyżki
- ser kozi - twardy, 4 grube plastry
- sól, pieprz - do smaku
Każdy burak owiń szczelnie folią aluminiową. Ułóż na blaszce i piecz w temp. 200 oC przez ok. 30 minut (aby sprawdzić, czy burak jest już miękki, należy wbić w niego nóż. Nie powinien stawiać oporu). Ostudź warzywa i obierz ze skórki. Potnij na mandolinie (lub nożem) na bardzo cienkie plastry.
Oliwę połącz z octem, połową sosu skrop buraki.
Na suchej patelni upraż pestki dyni.
Buraki ułóż na półmisku. Na wierzchu rozłóż rukolę, posyp pestkami i kawałkami sera. Przypraw solą i pieprzem, skrop resztą dressingo.