Sałatka z pieczonych warzyw z tuńczykiem i soczewicą

Dzisiejszy przepis, czyli sałatka z pieczonych warzyw z tuńczykiem i soczewicą pochodzi z książki Lunchbox na każdy dzień. Fit Bento autorstwa Malwiny Bareły. I muszę przyznać, że to jedno z tych dań, które naprawdę pozytywnie mnie zaskoczyły!
W sałatce można znaleźć pieczoną marchewkę, cebulę, pieczarki i ziemniaki. Do tego tuńczyk oraz dodatek soczewicy konserwowej, która nie tylko świetnie komponuje się z całością, ale też nadaje sytości. Dzięki temu danie jest idealne, gdy chcesz zjeść coś wartościowego. To właśnie do tego przepisu po raz pierwszy kupiłam i wykorzystałam konserwową soczewicę. Jestem w szoku jak bardzo mi ona smakowała! Wow! 🙂
W zasadzie z sałatki smakowało mi wszystko, poza… ziemniakami 😉 Zrobiłam ją z myślą o posiłku do pracy i …. Jeśli chodzi o pieczone ziemniaki, to uwielbiam je, ale w wersji na ciepło. Jeśli chcesz podać sałatkę od razu po przygotowaniu, to ta wersja nada się doskonale. W przypadku zimnych ziemniaków, podanych następnego dnia, ja osobiście bardziej widziałabym tutaj wersję gotowaną. Ale to tylko moje zdanie 🙂
Mimo tego uważam, że sałatka wypadła naprawdę świetnie. Jest pożywna, kolorowa i sycąca. Na pewno wrócę do niej jeszcze nie raz, choć może w lekko zmodyfikowanej wersji (te ziemniaki;). I na 100% będę częściej korzystać z konserwowej soczewicy (miałam taką w kartoniku – pycha!), bo to ogromne ułatwienie w kuchni!
Składniki na sałatkę z pieczonych warzyw z tuńczykiem i soczewicą:
- około 10-12 sztuk małych młodych ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 małe czerwone cebule
- kilkanaście pieczarek (około 200 g)
- 2 łyżeczki oleju
- 150 g soczewicy konserwowej (z puszki, kartonika lub słoika)
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
Sos:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej (ziarnistej)
- 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1/2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu z białego wina
- sól, pieprz
Sałatka z pieczonych warzyw z tuńczykiem i soczewicą – wykonanie: 
Młode ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Kroimy na mniejsze kawałki (ćwiartki).
Jeśli używasz starych ziemniaków, polecam je obrać.
Marchewkę obieramy, kroimy na niezbyt cienkie plasterki.
Cebulę obieramy, kroimy w grube pióra (na ósemki).
Pieczarki kroimy na ćwiartki.
Warzywa łączymy ze sobą w misce. Skrapiamy oliwą do smażenia lub olejem. Oprószamy solą oraz np przyprawą do ziemniaków lub innymi ulubionymi przyprawami, mieszamy.
Formę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy na niej przygotowane warzywa.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy do miękkości składników (około 30-40 minut).
Szykujemy dressing – w słoiczku umieszczamy wszystkie składniki. Mieszamy (np potrząsając zakręconym słoikiem) aż do połączenia.
Pieczone warzywa łączymy z soczewicą, odsączonym z zalewy tuńczykiem oraz przygotowanym sosem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Jeśli sałatkę zabieramy do pracy, można dressing zapakować osobno i wylać na sałatkę bezpośrednio przed spożyciem.