Sałatka z młodych ziemniaków i szparagów
Lubisz sałatki, które przygotowanie nie wymaga poświęcania czasu? Nasza wiosenna sałatka z młodych ziemniaków i szparagów to totalny game changer! Nada się idealnie jako dodatek do grilla, mięsa czy nawet jajek ugotowanych na twardo!
Dla podkręcenia smaku tym razem użyliśmy oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno LEN, będącego źródłem kwasów OMEGA-3, których zawiera przeszło 40 razy więcej niż oliwa z oliwek! Co ważne oleje tłoczone na zimno zachowują charakterystyczny smak i aromat nasion i pestek, z których zostały wytłoczone, dzięki czemu podekreślają smak naszej sałatki!
Składniki na sałatkę z młodych ziemniaków i szparagów:
- 600 g umytych młodych ziemniaków
- 250 g szparagów
- 1 czerwona cebula
- 100 g fety
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
- 1/2 pęczku koperku
- olej Kujawski tłoczony na zimno LEN
Jak przygotować sałatkę z młodych ziemniaków i szparagów:
👉Ziemniaki kroimy na pół i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 20 minut. Tak żeby były ugotowane, ale nie rozgotowane, a następnie studzimy.
👉Szparagi kroimy na pół, odcinamy końcówki i gotujemy w osolonej wodzie nie dłużej niż minutę. Tak żeby były zblanszowane, lekko chrupiące i studzimy.
👉Wystudzone ziemniaki i szparagi wkładamy do miski. Czerwoną cebulę kroimy w pióra, świeży koperek siekamy i dorzucamy do miski.
👉Dodajemy sok z cytryny, pieprz, olej Kujawski tłoczony na zimno LEN i dokładnie mieszamy.
👉Sałatkę z młodych ziemniaków i szparagów podajemy z pokruszoną fetą.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: prosty przepis