Sałatka z makaronu ryżowego z sosem orzechowym i tofu

Sałatka z makaronu ryżowego z sosem orzechowym i tofu

 

Sałatka z makaronu ryżowego z sosem orzechowym i chrupiącym tofu to mój pomysł na lekki lunch czy kolację. Jest idealna na letnie dni, gdy szkoda nam poświęcać dużo czasu na gotowanie. Mnóstwo chrupiących warzyw, mięsisty makaron, obłędny sos na bazie masła orzechowego inspirowany indonezyjską kuchnią i kawałki smażonego chrupiącego tofu – chyba nie można przejść obok niej obojętnie? 🙂

Zwykle przygotowuję ją z tego, co akurat mam pod ręką. Tym razem do miski wrzuciłem: czerwoną kapustę, marchew, ogórka, paprykę, rzodkiewkę, kiełki, szczypior i kolendrę. Zdarza mi się dodać do niej również cukinię, kalarepę, liście młodego szpinaku, kiełki fasoli mung, tajską bazylię, edamame, ugotowaną fasolkę, czy bób. Możliwości jest wiele, więc warto wybrać ulubione składniki. Również sam makaron ryżowy czasami zamieniam na dowolny inny makaron skrobiowy albo soba z mąki gryczanej. Wszystkie smaki idealnie łączy prosty sos orzechowy, przypominający nieco ten, który używa się do sataya albo sałatki gado-gado. Jest cudownie kremowy i jednocześnie słodki, kwaśny i pikantny. Tę sałatkę lubię podawać z grillowanym tempehem, albo wędzonym tofu. Tym razem postanowiłem przygotować je na sposób koreański, smażąc je po obtoczeniu w skrobi. Dzięki temu jest cudownie chrupiące.

PS. Sałatka z makaronu ryżowego z sosem orzechowym i chrupiącym tofu najlepiej smakuje w dniu przygotowania. Tofu lepiej nie łączyć z resztą składników, jeśli zamierzacie przechowywać ją na drugi dzień w lodówce. Wtedy rozmięknie, a sama skrobia będzie nieprzyjemnie wyczuwalna.

Zdjęcie - Sałatka z makaronu ryżowego z sosem orzechowym i tofu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sałatka z makaronu ryżowego z sosem orzechowym i chrupiącym tofu

Ilość porcji: 6-8
Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 15 minut 15 minut

Składniki na sałatkę z makaronu ryżowego z sosem orzechowym i tofu:

Sałatka:

  • 250 g makaronu ryżowego (wstążki jak do zupy pho)
  • 250 g czerwonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 ogórki szklarniowe
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 pęczek szczypiorku (najlepiej z dymką)
  • 50 g ulubionych kiełków (np. z rzodkiewki)
  • 100 g orzeszków ziemnych (obranych, niesolonych)

 

  Dressing:

  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie)
  • sok z 1 limonki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

 

  Chrupiące tofu:

  • 300 g wędzonego tofu
  • ok. 50 g skrobi ziemniaczanej
  • olej do smażenia

 

Jak przygotować sałatkę z makaronu ryżowego z sosem orzechowym i tofu?

Sałatka

  1. Makaron ryżowy zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 10 minut, aż będzie miękki. Następnie odcedź i przelej zimną wodą.
  2. Na suchej patelni podpraż orzechy ziemne i odstaw do przestudzenia.
  3. Czerwoną kapustę poszatkuj na mandolinie. Marchew, ogórki, rzodkiewkę i paprykę pokrój w słupki. Kolendrę i szczypiorek drobno posiekaj.
  4. Makaron ryżowy połącz z warzywami, kiełkami i orzechami.

 

Dressing

  1. Z papryczki chili wykrój gniazda nasienne i posiekaj. Z limonki wyciśnij sok.
  2. Do kielicha blendera dodaj wszystkie składniki i zmiksuj do uzyskania gładkiego sosu. Jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody.
  3. Dressing wlej do makaronu z warzywami i całość wymieszaj.

 

Chrupiące tofu

  1. Tofu pokrój w dużą kostkę (ok. 2 cm). Oprósz je skrobią.
  2. Na patelni mocno rozgrzej olej i wrzuć kostki tofu. Smaż z każdej strony po ok. 2-3 minuty, aż będzie złote i chrupiące.
  3. Następnie odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju.
  4. Tofu ułóż na gotowej sałatce i podawaj.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square Zdjęcie - Sałatka z makaronu ryżowego z sosem orzechowym i tofu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów