Sałatka z makaronu orzo i kurczaka w pesto bazyliowym
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 4 łyżki oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią
- 20 dag makaronu w kształcie ryżu
- 1 por
- 1 słoik groszku z marchewką
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki przyprawy gyros
Pesto:
- 1 pęczek bazylii
- 3 łyżki orzeszków pinii
- 4 łyżki startego parmezanu
- 10 łyżek oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, wkładamy do szklanego naczynia. Posypujemy przyprawą gyros i skrapiamy 3 łyżkami oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie mięso smażymy na rozgrzanej patelni. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2
Makaron umieszczamy w osolonym wrzątku i gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy, przekładamy do miski. Skrapiamy 1 łyżką oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią, aby ziarenka się nie skleiły. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie kroimy w krążki oczyszczony i opłukany por. Osączamy z zalewy marchewkę z groszkiem oraz kukurydzę.
Krok 3
Na pesto rozgniatamy w moździerzu (lub miksujemy) listki bazylii, uprażone orzeszki piniowe, starty parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz olej Kujawski z cytryną i bazylią. Pesto doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie przygotowane składniki sałatki wkładamy do miski, dodajemy pesto i mieszamy.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 90 min