Sałatka z makaronem chińskim, kurczakiem i kapustą pekińską
Myślę, że prawdziwym jest stwierdzenie, że coś „zakazanego”, niezbyt dobrego, szczególnie mocno kusi nas i ciągnie ku sobie. Tak chyba jest jeśli chodzi o sałatki z zupek chińskich. Jedni je kochają, inni nienawidzą. Moim zdaniem takie sałatki smakują świetnie, i choć nie je ich się zbyt często, i tak wywołują sporo kontrowersji i negatywnych emocji wokół siebie.
Od dłuższego już czasu omijam takie zupki szerokim łukiem, a do sałatek wybieram chiński makaron MIE, który w swym składzie ma jedynie mąkę pszenną oraz sól.
Jeśli lubicie sałatki z makaronem z zupek chińskich, polecam Wam taką zmianę, oraz wypróbowanie sałatki z kurczakiem i kapustą pekińską. Wychodzi jej dosyć spora porcja, więc fajnie sprawdzi się podczas większych uroczystości.
W smaku wychodzi dosyć łagodna.
Polecam również jedną z moich ulubionych sałatek z makaronem chińskim, kapustą pekińską, kurczakiem i słonecznikiem.
- 200 g makaronu MIE
- około 500 g piersi kurczaka
- 1 mała kapusta pekińska
- 2 pory
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka kukurydzy
- 4-5 łyżek majonezu
- sól, pieprz
Makaron przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu.
Kurczaka kroimy na cieniutkie paseczki. Doprawiamy solą i pieprzem (ewentualnie curry, ziołami prowansalskimi lub ulubioną przyprawą do kurczaka np gyros). Smażymy na rozgrzanej patelni.
Kapustę drobno szatkujemy.
Pory kroimy na półplasterki. Lekko solimy. Odstawiamy na 5 minut. Następnie mocno odciskamy.
Paprykę kroimy na mniejsze kawałki.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy majonez. Doprawiamy solą oraz pieprzem.