Sałatka z kuskusem, burakami i fetą
Sałatka z kuskusem to zawsze pożywny i pełnowartościowy posiłek na lunch lub letni obiad. W wersji z burakami i fetą dzieje się sporo, ale wszystko naprawdę smacznie się komponuje.
Kuskus sam w sobie wydaje się nijaki i wiele osób uważa go za niezbyt smaczny dodatek. Wystarczy jednak kilka dodatków, a staje się bazą do naprawdę wielu dań. Taka jest też ta sałatka z kuskusem. Bardzo ją lubię, tak samo zresztą jak tabbouleh, która często gości na moim stole w sezonie letnim. W przypadku dzisiejszego przepisu, składniki są mniej sezonowe. Dzięki temu jednak temu można z powodzeniem podawać ją przez cały rok bez obawy o dostępność, czy jakość składników.
Przygotowanie takiej sałatki nie zajmuje więcej niż 15-20 minut W zasadzie wszystko bazuje na czasie, który wymagany jest do ugotowania kuskusu. O ile oczywiście mamy ugotowane buraczki, bo te gotują się dość długo. Ja jednak zawsze mam kilka w zapasie. Nigdy przecież nie wiadomo kiedy mogą się przydać. A przydają się zazwyczaj dość często, bo to fantastyczny składnik wielu sałatek i potraw. Smakuje o każdej porze roku równie świetnie.
Pozostałe składniki już tylko podkręcają smak sałatki. Jest świeży szpinak i słona feta, koperek i orzechy laskowe. Całość naprawdę aż eksploduje witaminami i smakiem. Polecam serdecznie!
Sałatka z kuskusu z burakami i fetą Szybka i pożywna sałatka - idealna na szybki lunch lub lekki obiad.
Czas przygotowania: 10 minutes Czas gotowania: 10 minutes
Okazja: Kolacja, Lunch, Obiad
Rodzaj dania: Sałatka, Wegetariańskie
Słowa kluczowe: buraki, feta, kuskus, szpinak
Porcji: 4 porcje
Składniki
- 70 g kuskusu
- 100 g szpinaku
- 200 g ugotowanych lub upieczonych buraków
- 150 g sera feta
- 50 g czerwonej cebuli
- 50 g orzechów laskowych
- 1/2 pęczku koperku
- 1/2 cytryny
- 75 ml oliwy EV
- 40 ml octu z czerwonego wina
- 10 ml miodu
- sól
- pieprz
Przygotowanie krok po kroku
- Kuskus wymieszaj z łyżką oliwy. Dodaj skórkę otartą z wyszorowanej połówki cytryny oraz sok. Zalej wrzątkiem tak, aby woda przykrywała kuskus 1cm warstwą. Odstaw pod przykryciem do napęcznienia. Gdy kuskus wchłonie cały płyn, przemieszaj widelcem i odstaw do przestygnięcia.
- Na suchej patelni upraż orzechy. Posiekaj po przestudzeniu.
- Do dużej miski wlej ocet, miód oraz oliwę. Dopraw solą i obficie pieprzem. Wymieszaj do uzyskania jednolitej emulsji.
- Do dressingu dodaj szpinak, pokrojone w kostkę buraki, kuskus oraz cebulę pokrojoną w cienkie pióra. Wymieszaj.
- Do sałatki dodaj pokruszoną fetę. Ponownie wymieszaj.
- Sałatkę posyp posiekanymi orzechami i porwanym koperkiem.
- Podawaj od razu, albo przełóż do pojemnika na lunch.
Wypróbowałeś przepis?Dodaj do obserwowanych na Instagramie @Osmykolorteczy Zrób zdjęcie i oznacz #osmykolorteczy!