Sałatka z jajkiem i tuńczykiem
Olej lniany jest źródłem kwasów omega-3, których zawiera przeszło 40 razy więcej niż oliwa z oliwek. Wprowadzenie olejów tłoczonych na zimno do diety nie tylko pomoże urozmaicić ją w niesamowite smaki, ale także wzbogaci ją w szereg substancji odżywczych.
Składniki na sałatkę z jajkiem i tuńczykiem:
- 2 sztuki sałaty rzymskiej mini
- 150 g tuńczyka z puszki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 10 sztuk pomidorków koktajlowych
- 10 sztuk oliwek zielonych
- ½ papryki czerwonej
- 1 cebula czerwona mała
- 4 łyżki oleju lnianego Kujawski tłoczonego na zimno
- 1 płaska łyżka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka wody
- sól
- pieprz
- 1 garść świeżego szczypiorku
Jak zrobić sałatkę z jajkiem i tuńczykiem?
Porwij sałatę rzymską na mniejsze kawałki i ułóż na dużym półmisku. Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę, połówki pomidorków i oliwek. Dodaj rozdrobnionego tuńczyka z puszki i udekoruj jajkami pokrojonymi w ćwiartki.
W miseczce przygotuj sos do sałatki z jajkiem i tuńczykiem.
Wlej olej lniany Kujawski tłoczony na zimno, sok z cytryny, musztardę, sól oraz pieprz. Całość wymieszaj.
Jeśli sos będzie zbyt gęsty – dolej niewielką ilość wody. Ponownie wymieszaj i polej po sałatce.
Całą sałatkę z jajkiem i tuńczykiem posyp posiekanym szczypiorkiem.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 30 min.
Stopień trudności: prosty przepis