Sałatka z jajkiem i tuńczykiem

Sałatka z jajkiem i tuńczykiem

Zdjęcie - Sałatka z jajkiem i tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Olej lniany jest źródłem kwasów omega-3, których zawiera przeszło 40 razy więcej niż oliwa z oliwek. Wprowadzenie olejów tłoczonych na zimno do diety nie tylko pomoże urozmaicić ją w niesamowite smaki, ale także wzbogaci ją w szereg substancji odżywczych.

Składniki na sałatkę z jajkiem i tuńczykiem:

  • 2 sztuki sałaty rzymskiej mini
  • 150 g tuńczyka z puszki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 10 sztuk oliwek zielonych
  • ½ papryki czerwonej
  • 1 cebula czerwona mała
  • 4 łyżki oleju lnianego Kujawski tłoczonego na zimno
  • 1 płaska łyżka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • sól
  • pieprz
  • 1 garść świeżego szczypiorku

 

Zdjęcie - Sałatka z jajkiem i tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić sałatkę z jajkiem i tuńczykiem?

Porwij sałatę rzymską na mniejsze kawałki i ułóż na dużym półmisku. Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę, połówki pomidorków i oliwek. Dodaj rozdrobnionego tuńczyka z puszki i udekoruj jajkami pokrojonymi w ćwiartki.

W miseczce przygotuj sos do sałatki z jajkiem i tuńczykiem.

Wlej olej lniany Kujawski tłoczony na zimno, sok z cytryny, musztardę, sól oraz pieprz. Całość wymieszaj.

Jeśli sos będzie zbyt gęsty – dolej niewielką ilość wody. Ponownie wymieszaj i polej po sałatce.

Całą sałatkę z jajkiem i tuńczykiem posyp posiekanym szczypiorkiem.

 

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 30 min.
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów