Sałatka z grillowanym serem halloumi, pomidorami i truskawkami
Sezon truskawkowy niestety się kończy- szczęśliwie jednak słońce jeszcze przygrzewa i na straganach można spotkać idealnie słodkie owoce, w sam raz do dzisiejszej sałatki!
Sałatka opiera się na kontraście smaków- mamy tu wyrazisty ser halloumi (słony i ciepły- bo usmażony), słodkie truskawki, lekko kwaskowate pomidory i pikantna, marynowana, czerwona cebula. Do tego aromatyczne liście bazylii i koniecznie (!) świeżo mielony pieprz. To naprawdę wspaniały i wart wypróbowania zestaw!
Proporcje dla 2 osób, uzupełnijcie koniecznie kawałkiem świeżej bagietki do wyjedzenia resztek sosu z talerzy :)
Składniki- ser halloumi - 4 plastry
- truskawki - ok. 12 szt
- pomidory koktajlowe - ok. 12 szt
- bazylia - 6 dużych liści
- cebula czerwona - 1 mała sztuka
- oliwa - 2 łyżki do sałatki+ 1 łyżka do smażenia sera
- ocet winny - 1 łyżka, biały
- cukier - 1/4 łyżeczki
- sól, pieprz - do smaku
Cebulę pokrój na cienkie piórka- najlepiej zrobić to na "mandolinie"- małej szatkownicy. Zalej octem z dodatkiem cukru. Odstaw na kwadrans.
Truskawki pokrój na ćwiartki, pomidory- na połówki. Połącz w miseczce z oliwą. Dodaj liście bazylii podarte na spore kawałki. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i szczyptą soli.
Ser usmaż na złoto na patelni, na odrobinie oliwy. Podawaj z sałatką i porcją marynowanej cebuli.
Ciepły ser podawaj z sałatką, skropiony glazurą balsamiczną.