Sałatka z grillowaną polędwiczką wieprzową

Sałatka z grillowaną polędwiczką wieprzową
Zdjęcie - Sałatka z grillowaną polędwiczką wieprzową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z grillowaną polędwiczką wieprzową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na sałatkę:
  • 1 mała polędwiczka wieprzowa
  • 150 g zielonych szparagów
  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • 1 mała czerwona cebula
  • 25 g orzechów włoskich, lekko posiekanych
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo zmielonego
  • 25 g niebieskiego sera pleśniowego, lekko pokruszonego
  • ½ łyżeczki oleju Kujawski z bazylią
na dressing:
  • skórka i sok z ½ cytryny
  • 2 łyżeczki oleju Kujawski z bazylią
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • ¼ łyżeczki soli morskiej
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo zmielonego
  • ½ łyżeczki miodu
Przygotowanie

Polędwiczkę oczyść z błonek. Posyp ½ łyżeczki soli i pieprzem. Rozgrzej patelnię grillową, natłuść olejem. Mięso grilluj około 5 min. z każdej strony. Zdejmij polędwiczkę z patelni i pozwól jej “odpocząć” przez 10 min.

Dressing:
W miseczce wymieszaj skórkę i sok z cytryny, olej, musztardę, ocet, sól i pieprz.

Całość:
Ugotuj do miękkości fasolkę w osolonej wodzie. Wyjmij z wody i lekko grilluj z każdej strony.


Rozłóż sałatę na talerze. Na wierzch ułóż fasolkę, orzechy, ser i pokrojoną polędwiczkę. Wierzch skrop dressingiem.


Porada:
Jeżeli chcesz podać tę sałatkę wegetarianom, zamiast polędwiczki podaj grillowaną paprykę.



Przepis pochodzi z sandrabakesaparty.pl

Kategorie przepisów