Sałatka z dojrzewającą szynką, jajkiem, koprem włoskim i rukolą

Sałatka z dojrzewającą szynką, jajkiem, koprem włoskim i rukolą
Zdjęcie - Sałatka z dojrzewającą szynką, jajkiem, koprem włoskim i rukolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z dojrzewającą szynką, jajkiem, koprem włoskim i rukolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 8 dużych plastrów szynki dojrzewającej
  • 3 jajka
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 koper włoski
  • 50 g sera pecorino
  • pęczek świeżej rukoli
  • olej Kujawski z bazylią
  • pieprz, sól morska
  • kilka kromek bagietki
Przygotowanie

Bulwę kopru włoskiego przekroić na pół, odciąć dół, usunąć zewnętrzne liście. Podzielić na mniejsze kawałki, opłukać i osuszyć. Jajka ugotować na twardo.

Na talerzu rozłożyć szynkę. Na szynce rozłożyć rukolę oraz koper włoski. Dodać przekrojone w pół pomidorki koktajlowe. Całość skropić aromatycznym olejem smakowym i posypać świeżo zmielonym pieprzem oraz solą morską.

Bagietkę pokroić, skropić olejem i posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C. Wyjąć, gdy ser się stopi i podać od razu z sałatką.

Porada:
Do tej sałatki świetnie pasuje białe wino Sauvignon Blanc.



Przepis pochodzi z gotujzwojciechem.blogspot.com

Kategorie przepisów