Sałatka z cukinii i ogórków na zimę
Uniwersalna sałatka do słoików na zimę z warzyw tj. cukinia, ogórek, papryka, marchewka i cebula. W ten sposób, konserwuję warzywa od kilku lat. Ze zrobieniem sałatki, poradzi sobie każdy, nawet początkująca w kuchni osoba.
Warzywa tnę ręcznie na grubsze plasterki, takie warzywa, po pasteryzacji pozostają jędrne i soczyste. Sałatkę, można wykorzystać do wielu dań obiadowych, również do grilla lub do hod dogów ?
Składniki na sałatkę z cukinią i ogórkiem na zimę- 2 kg. ogórków
- 1 kg, młodej cukinii
- 4 większe marchewki
- 3 – 4 papryki
- 3 duże cebule
- 1 łyżka soli
- 5 szkl. wody
- 1 lub 3/4 szkl. octu
- 1 lub 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżka soli kamiennej
- 8 goździków
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
Do wody, dodaję z sól, cukier, ocet, ziele angielskie, liście laurowe i goździki. Całość gotuję około 5 minut. Odstawiam.
Warzywa dokładnie myję. Ogórki i cukinię, można obrać ze skórki. Ja mam warzywa z własnego ogródka, więc skórka zostaje.
Ogórki i cukinię, tnę na grubsze plasterki. Marchewkę obieram i również tnę na plasterki. Cebulkę obieram i tnę w piórka. Z papryki usuwam gniazda nasienne i tnę na paseczki.
Warzywa przekładam do dużej miski, dodaję łyżkę soli. Wszystko mieszam i odstawiam na 20 minut.
Czyste i wyparzone słoiki, napełniam sałatką ( do każdego słoika, można dolać trochę soku z warzyw ). Słoiki wypełniam zalewą i starannie zakręcam.
Słoki pasteryzuję, około 20 minut. Gotowe przetwory, przechowuję w chłodnym miejscu ?
Jak pasteryzować przetwory ?- Dno większego garnka, wyłóż ściereczką. To zapobiegnie pękaniu słoików w kontakcie z nagrzanym dnem garnka.
- Układaj słoiki obok siebie na ściereczce.
- Dolej wodę. Woda powinna sięgać do około 1/2 słoików
- Przykryj garnek pokrywką i postaw na gaz
- Po zagotowaniu, zmniejsz ogień do minimum. Gotuj na małym ogniu, około 15 – 20 minut.
- Gotowe słoiki, ostrożnie przełóż na drewnianą deskę lub ręcznik i przykryj ściereczką, aby wolno stygły.