Sałatka z buraków z jarmużem, pomarańczą i fetą
Składniki
- 300 g buraków
- 100 g jarmużu
- 250 g pomarańczy
- 70 g sera feta
- 25 g orzeszków pinii
- 50 ml oleju Oliwier
- 10 ml octu balsamicznego
- 10 ml miodu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Buraki gotujemy do miękkości w skórkach lub pieczemy owinięte folią aluminiową w 180 stopniach C. Studzimy, a następnie obieramy.
Jarmuż gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty. Przelewamy zimną wodą i odstawiamy do odsączenia.
Orzeszki piniowe prażymy lekko na suchej patelni.
Pomarańczę filetujemy ostrym nożem usuwając wszystkie skórki i błony. Zachowujemy sok, który wyciekł podczas filetowania.
Przygotowujemy dressing – sok z pomarańczy, ocet balsamiczny, miód i Oliwiera mieszamy energicznie do uzyskania jednolitego sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na półmisku układamy składniki sałatki. Polewamy dressingiem. Podajemy.