Sałatka z buraków z jarmużem, pomarańczą i fetą

Sałatka z buraków z jarmużem, pomarańczą i fetą

Zdjęcie - Sałatka z buraków z jarmużem, pomarańczą i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z buraków z jarmużem, pomarańczą i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Sałatka z buraków z jarmużem, pomarańczą i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 300 g buraków
  • 100 g jarmużu
  • 250 g pomarańczy
  • 70 g sera feta
  • 25 g orzeszków pinii
  • 50 ml oleju Oliwier
  • 10 ml octu balsamicznego
  • 10 ml miodu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Buraki gotujemy do miękkości w skórkach lub pieczemy owinięte folią aluminiową w 180 stopniach C. Studzimy, a następnie obieramy.

 

Jarmuż gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty. Przelewamy zimną wodą i odstawiamy do odsączenia.

 

Orzeszki piniowe prażymy lekko na suchej patelni.

 

Pomarańczę filetujemy ostrym nożem usuwając wszystkie skórki i błony. Zachowujemy sok, który wyciekł podczas filetowania.

 

Przygotowujemy dressing – sok z pomarańczy, ocet balsamiczny, miód i Oliwiera mieszamy energicznie do uzyskania jednolitego sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.

 

Na półmisku układamy składniki sałatki. Polewamy dressingiem. Podajemy.

Kategorie przepisów