Sałatka z boczku i zielonego groszku
- Wynik: 12
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 2 minut
Wielbicielom zielonego groszku polecam tę szybką i bardzo dobrą sałatkę. Zima w tym roku dałam się chyba wszystkim we znaki , ja w każdym razie tęsknię już za wiosną i szukam wszystkiego co zielone. Ta sałatka spełnia moje oczekiwania ale koniecznie trzeba użyć groszku mrożonego, nie z puszki:)
Składniki
- zielony groszek - 200 g
- boczek wędzony - 200 g
- ser cheddar - 100 g
- czerwona cebula - 1 szt.
- majonez - 1 łyżeczka
- jogurt naturalny - 2 łyżki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- koperek - 3 łyżki
Instrukcje
Groszek zalać wrzącą wodą, odstawić na kilka minut. Odcedzić, lekko osuszyć. Boczek wędzony pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię, smażyć tak długo, aż tłuszcz się wytopi, przestudzić. W misce umieścić osuszony groszek, boczek, dodać starty ser, pokrojoną czerwoną cebulkę oraz posiekany świeży koperek. Następnie dodać majonez i jogurt, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Z soli można zrezygnować lub ją ograniczyć gdyż zarówno boczek jak i ser są już wystarczająca słone. Przed podaniem schłodzić.
Smacznego:)