Sałatka z bobem, czereśniami i chrupiącą fetą
Kto ma chrapkę na sałatkę? Dzisiaj propozycja z cyklu pojeCHane, ale fantastyczne!
Sałatka kandydatka numer cztery preferuje sery, nie wyobraża iść sobie na balety bez chrupiącej fety, bo połączenia lubi nie z tej planety. Tym razem polecam ją panierować i usmażyć na chrupko. Do tego ogórek, mięta z Bobem i czereśniami? To pyszne, przekonajcie się sami!
Sałatka z bobem, czereśniami i chrupiącą fetą
- 0,5 kg bobu
- 400 g czereśni (z pestką)
- ogórek wąż
- mała główka sałaty rzymskiej
- listki miętki
- plasterki chilli
- 3 łyżki posiekanych pistacji
- Czereśniowo-miętowy dressing:
- 80 g wydrylowanych czereśni
- łyżka miodu
- sok z 1/2 limonki
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- gałązka mięty
- Chrupiąca feta:
- kostka fety
- jajko
- mąką pszenna
- bułka tarta
- olej rzepakowy do smażenia
- Bób wrzucamy do wrzącej wody (nie solimy, dzięki temu temu zrobi się szybciej). Gotujemy przez 5-7 minut, aż będzie jędrny. Odsączamy na sicie i wrzucamy do zimnej wody hartując go. Obieramy ze skórki (dla chętnych).
- Czereśnie drylujemy.
- Do wysokiego naczynia wsypujemy czereśnie bez pestki (80g), dodajemy miód, sok z limonki, oliwę, posiekane chilli i garść mięty. Miksujemy na dressing.
- Fetę obtaczamy w mące, następnie moczymy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na maśle klarowanym po 2-3 minuty z każdej strony (także po bokach). Odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
- Na półmisku rozkładamy liście sałaty – można je porwać na strzępy, wykładamy bób, czereśnie, wstążki ogórka.
- Na środku sałatki kładziemy chrupiącą fetę, całość polewamy czereśniowo-miętowym dressingiem i posypujemy pistacjami.