Sałatka z awokado i grejpfrutów
„ Taką sałatkę jadłam kiedyś na jakimś spotkaniu firmowym. Nie wiem czy udało mi się ją wiernie odtworzyć, ale nie ma to większego znaczenia, bo sałatka i tak jest smaczna. Teraz kiedy w sklepach jest pod dostatkiem egzotycznych owoców, warto się pokusić o jej zrobienie. Wszak nie tylko słodkościami człowiek żyje.”
Sałatka z awokado i grejpfrutów
Składniki na dwie porcje:
1 awokado
2 grejpfruty
1 główka sałaty (u mnie rzymska)
100g wędzonej polędwicy wieprzowej
Zalewa:
ćwiartka małej cebuli
1 łyżka czerwonego octu winnego
1 łyżka soku grejpfrutowego
1 łyżka płynnego miodu
3 łyżki oliwy
szczypta mielonego imbiru
sól
grubo zmielony pieprz czarny
Zetrzyj cebulę na tarce do ziemniaków, lub poszatkuj bardzo drobno w siekaczu. Przełóż do miseczki. Dodaj ocet, miód i przyprawy. Wymieszaj. Dolewaj stopniowo oliwę, mieszając trzepaczką rózgową do uzyskania konsystencji emulsji.
Odetnij plastry z obu końców grejpfrutów. Zetnij skórę wraz z białą częścią tak aby było widać miąższ. Trzymając grejpfruty nad miseczką wycinaj ostrym nożem cząstki z pomiędzy białych błon. Sok zachowaj.
Zetnij albedo z połowy skórki jednego owocu. Pokrój na cienkie paseczki. Obgotuj w wodzie przez dwie minuty. Odcedź.
Poodrywaj liście sałaty i opłucz pod bieżącą wodą. Osusz papierowym ręcznikiem lub w wirówce do sałaty.
Plastry polędwicy pokrój w paseczki o szerokości 1,5cm, odcinając skórkę.
Przekrój awokado na pół. Usuń pestkę. Podziel na ćwiartki i zdejmij skórkę. Każdą ćwiartkę przekrój jeszcze na trzy plastry i od razu posmaruj obficie zachowanym sokiem z grejpfruta, żeby nie ściemniało.
Rozłóż sałatę na dwa talerze. Polej połową zalewy. Na sałacie ułóż cząstki awokado i grejpfruta. W środku umieść kawałki polędwicy. Polej pozostałą zalewą. Przed podaniem udekoruj skórką grejpfrutową.
Przepis dodaję do akcji