Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Sałatka warstwowa z ryżem, jajkami, kukurydzą i tuńczykiem. Ładnie prezentuje się na stole i fajnie smakuje.
Jeżeli lubisz sałatki z tuńczykiem, myślę, że warto byś wypróbował/a również tą.
Porcja sałatki nie jest duża. Moja salaterka, którą wykorzystałam do przygotowania sałatki z tuńczykiem ma średnicę około 20 cm i nie jest zbyt wysoka. Jej wysokość najlepiej obrazuje ostatnie zdjęcie, gdzie obok postawiłam łyżkę stołową.
- 100 g ryżu
- 1-2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 mała puszka kukurydzy lub 1/2 dużej
- 6 jajek
- 100 g żółtego sera
- 4 łyżki majonezu
- 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- sól, pieprz
- zielona cebulka/szczypiorek
Ryż gotujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy. Studzimy.
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy. Dwa żółtka odkładamy na bok, resztę jajek kroimy w kostkę.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Tuńczyka osączamy z zalewy, delikatnie rozdrabniamy.
Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki.
Majonez łączymy ze śmietaną. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Na dnie salaterki wykładamy warstwę ryżu. Smarujemy ją niewielką ilością majonezu. Następnie wykładamy warstwowo: pokrojone jajka, rozdrobnionego tuńczyka, cienką warstwę majonezu, ser, kukurydzę i ponownie majonez. Wierzch dekorujemy startymi na drobnych oczkach tarki dwoma żółtkami. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Polecam również przepis na Sałatkę z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami