Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Ta sałatka warstwowa z tuńczykiem nie jest może zbyt wyszukanym przepisem, ale bardzo ją lubię. ? Nie tylko za smak, ale również za to, że tak szybko się ją robi. Tak naprawdę wystarczy tylko ugotować na twardo jajka, posiekać je i ułożyć w warstwy z pozostałymi składnikami. Gdy robię ją tylko dla siebie, to nawet pomijam ostatni etap i łączę wszystko ze sobą od razu. Wtedy naprawdę można ją zrobić w nieco ponad kwadrans. Na układanie warstw możemy poświęcić więcej czasu, jeżeli zamierzamy podać ją gościom. ?

W mojej wersji sałatka warstwowa z tuńczykiem poza jajkami zawiera zawsze kukurydzę konserwową, drobno posiekaną cebulę oraz majonez, który można połączyć z jogurtem, a nawet nim zastąpić, jeżeli chcemy trochę obniżyć jej kaloryczność. Spotkałem się jednak również z innymi wersjami, w których można znaleźć między innymi por, ogórki kiszone lub ser żółty. Dlatego możecie ją urozmaicić według waszego uznania. Jeżeli chodzi o warstwy, to również możecie je ułożyć po swojemu. Gdy przygotowuję sałatkę w słoiczkach, aby zabrać ze sobą, to zazwyczaj ograniczam się do jednej warstwy na składnik, ale w dużej salaterce możecie ułożyć ich znacznie więcej, aby wyglądała ciekawiej. ?

Zdjęcie - Sałatka warstwowa z tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sałatka warstwowa z tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Warstwowa sałatka z tuńczykiem Łukasz Ta sałatka warstwowa z tuńczykiem nie jest może zbyt wyszukanym przepisem, ale bardzo ją lubię. ? Nie tylko za smak, ale również… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska 

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 10 minut 10 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (ok. 350 g)
  • 6 dużych jajek
  • 1 puszka kukurydzy (ok. 400 g)
  • 2 białe cebule
  • 100 g majonezu (można połączyć lub zastąpić jogurtem naturalnym)
  • garść posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Jajka ugotuj na twardo, a następnie ostudź i obierz. Oddziel białka od żółtek. Białka drobno posiekaj, a żółtka zetrzyj na tartce na małych oczkach.
  2. Kukurydzę oraz tuńczyka odsącz z zalewy.
  3. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  4. W salaterce lub w 4 słoiczkach (po 250-300 ml każdy) ułóż kolejno warstwy: białka, majonez, kukurydzę, tuńczyka, cebulę oraz żółtka. Białka delikatnie posól, a cebulę oprósz pieprzem. Wierzch sałatki posyp szczypiorkiem. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.

Kategorie przepisów