Sałatka w kolorze zielonym

Sałatka w kolorze zielonym


Zdjęcie - Sałatka w kolorze zielonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zupełnie przypadkowo dobrane zielone warzywa stworzyły półmisek pysznej, zdrowej sałatki.
Posiłki powinno się kombinować w ten sposób , aby w każdym z nich znalazło się przynajmniej jedno z zielonych warzyw. Jadając raz dziennie sałatkę lub surówkę z zielonych warzyw, można sprawić naszemu organizmowi prawdziwy prezent.
Zielone warzywa ,które zawierają w sobie cenny chlorofil to bogate źródło witamin,
błonnika oraz makro- i mikro elementów Zdjęcie - Sałatka w kolorze zielonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami W mojej sałatce znajdują się: -groszek - źródło białka , błonnika, witamin i soli mineralnych -brokuły - zawierają substancje zwalczjace wolne rodniki, -fasolka szparagowa -jest lekko strawna , zawiera błonnik, cenne witaminy i minerały,
-bób- obniża poziom złego cholesterolu , jest niskokaloryczny i bardzo sycący, -sałatka- wpływa na pracę układu trawiennego,obniża poziom cukru i złego cholesterolu, -szczypiorek-ma właściwości bakteriobójcze, wpływa na odporność.
-pistacje -bogactwo błonnika, antyoksydantów, to źródło witamin A,B,E....
i inne ziółka , których zalety doskonale znamy....
.........to tylko niektóre cenne właściwości zawarte w warzywach, które znalazły się na moim półmisku...
Warzywa najlepiej zjadać na surowo, ale dzięki delikatnej obróbce termicznej/ gotowanie na parze/ zachowują większość swoich właściwości i cennych składników odżywczych.

Warzywa strączkowe powodują nieraz dokuczliwe wzdęcia. Aby uniknąć takich kłopotów do gotowania należy dodać odrobinę cząbru, kminku lub kopru. Również gotowe dania można doprawić odpowiednimi ziołami i przyprawami.
Składniki:

Zdjęcie - Sałatka w kolorze zielonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • szklanka zielonego, świeżego groszku
  • szklanka świeżego, młodego bobu
  • garść zielonej fasolki szparagowej
  • 1 mały brokuł
  • dowolny mix sałatek
  • szczypiorek
  • zielona pietruszka
  • majeranek/świeży/
  • tymianek/świeży/
  • garść orzeszków pistacjowych

sos do sałatki

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
-Brokuł, groszek, fasolkę i bób ugotować do miękkości na parze. Przelać zimną wodą.
-Liście sałatki rozłożyć na półmisku.
-Na sałacie ułożyć różyczki brokuła, pokrojoną fasolkę szparagową, bób i groszek. Lekko posolić/jeśli były gotowane bez soli/.
-Przygotować sos: wszystkie składniki umieścić w zamykanym słoiczku i energicznie potrząsać ,aż do uzyskania konsystencji emulsji.
-Szczypiorek, pietruszkę , zioła posiekać i posypać warzywa. -Sałatkę polać gotowym sosem i posypać posiekanymi pistacjami.
Sałatkę można podać jako danie samodzielne z dodatkiem pieczywa. Może być równiez doskonałą przystawką do dań mięsnych. Zdjęcie - Sałatka w kolorze zielonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Sałatkę przygotowałam ze świeżych warzyw /u mnie już zaczął się na nie sezon/ ,ale można wykorzystać zapasy mrożonek lub poczekać na ogródkowe zbiory. Zdjęcie - Sałatka w kolorze zielonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów