Sałatka w kolorze zielonym
Zupełnie przypadkowo dobrane zielone warzywa stworzyły półmisek pysznej, zdrowej sałatki.
Posiłki powinno się kombinować w ten sposób , aby w każdym z nich znalazło się przynajmniej jedno z zielonych warzyw. Jadając raz dziennie sałatkę lub surówkę z zielonych warzyw, można sprawić naszemu organizmowi prawdziwy prezent.
Zielone warzywa ,które zawierają w sobie cenny chlorofil to bogate źródło witamin,
błonnika oraz makro- i mikro elementów W mojej sałatce znajdują się: -groszek - źródło białka , błonnika, witamin i soli mineralnych -brokuły - zawierają substancje zwalczjace wolne rodniki, -fasolka szparagowa -jest lekko strawna , zawiera błonnik, cenne witaminy i minerały,
-bób- obniża poziom złego cholesterolu , jest niskokaloryczny i bardzo sycący, -sałatka- wpływa na pracę układu trawiennego,obniża poziom cukru i złego cholesterolu, -szczypiorek-ma właściwości bakteriobójcze, wpływa na odporność.
-pistacje -bogactwo błonnika, antyoksydantów, to źródło witamin A,B,E....
i inne ziółka , których zalety doskonale znamy....
.........to tylko niektóre cenne właściwości zawarte w warzywach, które znalazły się na moim półmisku...
Warzywa najlepiej zjadać na surowo, ale dzięki delikatnej obróbce termicznej/ gotowanie na parze/ zachowują większość swoich właściwości i cennych składników odżywczych.
Warzywa strączkowe powodują nieraz dokuczliwe wzdęcia. Aby uniknąć takich kłopotów do gotowania należy dodać odrobinę cząbru, kminku lub kopru. Również gotowe dania można doprawić odpowiednimi ziołami i przyprawami.
Składniki:
- szklanka zielonego, świeżego groszku
- szklanka świeżego, młodego bobu
- garść zielonej fasolki szparagowej
- 1 mały brokuł
- dowolny mix sałatek
- szczypiorek
- zielona pietruszka
- majeranek/świeży/
- tymianek/świeży/
- garść orzeszków pistacjowych
sos do sałatki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-Brokuł, groszek, fasolkę i bób ugotować do miękkości na parze. Przelać zimną wodą.
-Liście sałatki rozłożyć na półmisku.
-Na sałacie ułożyć różyczki brokuła, pokrojoną fasolkę szparagową, bób i groszek. Lekko posolić/jeśli były gotowane bez soli/.
-Przygotować sos: wszystkie składniki umieścić w zamykanym słoiczku i energicznie potrząsać ,aż do uzyskania konsystencji emulsji.
-Szczypiorek, pietruszkę , zioła posiekać i posypać warzywa. -Sałatkę polać gotowym sosem i posypać posiekanymi pistacjami.
Sałatkę można podać jako danie samodzielne z dodatkiem pieczywa. Może być równiez doskonałą przystawką do dań mięsnych. Sałatkę przygotowałam ze świeżych warzyw /u mnie już zaczął się na nie sezon/ ,ale można wykorzystać zapasy mrożonek lub poczekać na ogródkowe zbiory.