Sałatka twarogowo-szpinakowa

Bardzo niepozorna, ale jakże pyszna sałatka twarogowa ze szpinakiem, jabłkiem i pomidorkami.
Ser mamy tutaj pod dwoma postaciami – wędzony zmieszany ze śmietaną na spodzie salaterki i sałatkowy, pokrojony w kostkę, na wierzchu.
Całość jest bardzo, bardzo dobra.
Jest to fajna propozycja dla osób, które poszukują ciekawych pomysłów na sałatki bez majonezu.
Składniki na sałatkę twarogowo-szpinakową:
- około 100-120 g świeżego szpinaku
- 1/2 op. wędzonego twarogu
- około 80 g sera sałatkowego (typu feta)
- 1 jabłko
- 150-200 g pomidorków koktajlowych
- 50 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- zioła prowansalskie
- szczypta ostrej papryki
- sól, pieprz
Jak zrobić sałatkę twarogowo-szpinakową?
Ser feta oraz jabłko kroimy w kostkę.
Pomidorki kroimy na pół.
Twaróg rozcieramy ze śmietaną oraz 2 łyżkami oliwy. Skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy szczyptą ostrej papryki, solą oraz pieprzem. Mieszamy.
Na dnie małej salaterki układamy przygotowaną pastę twarogową, dalej dajemy posiekany na mniejsze kawałki szpinak, jabłko, pomidorki i opcjonalnie oliwki. Posypujemy pokrojonym w kostkę serkiem sałatkowym. Oprószamy ziołami prowansalskimi. Skrapiamy oliwą.
Uwagi: Do sałatki można również dodać pokrojone na plasterki oliwki.