Sałatka ryżowa z tuńczykiem i porem

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i porem

Bardzo, ale to bardzo lubię sałatki z tuńczykiem, a najbardziej pasuje mi połączenie tuńczyka z ryżem. Nic więc dziwnego, że co jakiś czas, bazując na ulubionym przepisie na sałatkę ryżową z tuńczykiem, zmieniam dodatki, w efekcie czego powstaje zupełnie „nowa” sałatka.

Tym razem w mojej kuchni powstała sałatka ryżowa z tuńczykiem, porem i papryką. Do tego oczywiście ogórki konserwowe oraz majonez. Pysznie było.

Sałatka zyskuje z czasem, więc można ją sobie przygotować wcześniej. U nas idealnie sprawdza się w roli posiłku do pracy (aczkolwiek wiem, że nie każdy lubi zapach tuńczyka i nie wszędzie może się ona sprawdzić 😉 ).

Myślę, że podana jako sałatka imprezowa, też zachwyci niejednego smakosza 😉

Zdjęcie - Sałatka ryżowa z tuńczykiem i porem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • 1 szkl. ryżu
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (około 300 g)
  • 1 por
  • 1 czerwona papryka
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz do smaku

Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy, odstawiamy do przestudzenia.

Tuńczyka osączamy z zalewy, rozdrabniamy widelcem na mniejsze kawałki.

Pora kroimy wzdłuż na 4 części (na pół i każdą połówkę jeszcze raz na pół), a następnie na mniejsze kawałki.

Ogórki konserwowe oraz pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w drobną kostkę.

Majonez łączymy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

W misce umieszczamy wszystkie składniki sałatki, mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia.

Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym Zdjęcie - Sałatka ryżowa z tuńczykiem i porem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka ryżowa z tuńczykiem i porem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka ryżowa z tuńczykiem i porem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów