Sałatka ryżowa z tuńczykiem i porem
Bardzo, ale to bardzo lubię sałatki z tuńczykiem, a najbardziej pasuje mi połączenie tuńczyka z ryżem. Nic więc dziwnego, że co jakiś czas, bazując na ulubionym przepisie na sałatkę ryżową z tuńczykiem, zmieniam dodatki, w efekcie czego powstaje zupełnie „nowa” sałatka.
Tym razem w mojej kuchni powstała sałatka ryżowa z tuńczykiem, porem i papryką. Do tego oczywiście ogórki konserwowe oraz majonez. Pysznie było.
Sałatka zyskuje z czasem, więc można ją sobie przygotować wcześniej. U nas idealnie sprawdza się w roli posiłku do pracy (aczkolwiek wiem, że nie każdy lubi zapach tuńczyka i nie wszędzie może się ona sprawdzić 😉 ).
Myślę, że podana jako sałatka imprezowa, też zachwyci niejednego smakosza 😉
- 1 szkl. ryżu
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (około 300 g)
- 1 por
- 1 czerwona papryka
- 4-5 ogórków konserwowych
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku
Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy, odstawiamy do przestudzenia.
Tuńczyka osączamy z zalewy, rozdrabniamy widelcem na mniejsze kawałki.
Pora kroimy wzdłuż na 4 części (na pół i każdą połówkę jeszcze raz na pół), a następnie na mniejsze kawałki.
Ogórki konserwowe oraz pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w drobną kostkę.
Majonez łączymy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
W misce umieszczamy wszystkie składniki sałatki, mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia.
Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym