Sałatka ryżowa tuńczykiem i porem

Sałatka ryżowa tuńczykiem i porem

Sałatka ryżowa z tuńczykiem, porem i ogórkiem kiszonym. Por i cebulka czerwona, nadają całości delikatności. W sezonie, możesz dodać do sałatki świeży szczypiorek lub pietruszkę. Do sałatki ryżowej, wybieraj ryż długoziarnisty, po ugotowaniu jego ziarna pozostają odrębne i nie będą posklejane.

Ta sałatka ryżowa sprawdzi się do pracy, na śniadanie, czy na imprezowy stół 🙂

Zdjęcie - Sałatka ryżowa tuńczykiem i porem - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na sałatkę ryżową z tuńczykiem:

  • puszka tuńczyka w kawałkach
  • około 120 g ryżu długoziarnistego
  • jeden por, jasna i jasnozielona część
  • 2 jajka na twardo
  • 4 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 1 cebulka czerwona
  • pełna łyżka majonezu + pełna łyżka jogurtu + 2 starte ząbki czosnku + pieprz na koniec łyżeczki

 

Jak wykonać sałatkę ryżową z tuńczykiem i porem?

Ryż przepłucz wodą, następnie dolej około 250 g wody, na 120 g ryżu. Dodaj łyżeczkę soli, po zagotowaniu zmniejsz gaz do minimum i gotuj pod przykryciem do czasu, kiedy ryż wchłonie całą wodę. Gotowy ryż, zostaw pod przykryciem do napęcznienia.

Por natnij na całej długości, umyj, drobno pokrój i daj na sitko, zalej wrzącą wodą i osącz.

Jajka, cebulkę i ogórek kiszony, pokrój w kostkę.

Do wystudzonego ryżu, dodaj por, jajka, cebulkę, ogórki i małe kawałki tuńczyka. Z majonezu, jogurtu, czosnku i pieprzu, przygotuj sos. Sos dodaj do sałatki, dokładnie pomieszaj. Smacznego 🙂

 

Zdjęcie - Sałatka ryżowa tuńczykiem i porem - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów