Sałatka pomidorowo – ogórkowa z tuńczykiem
Sałatka z kapustą pekińską, pomidorami, ogórkiem, jajkiem, tuńczykiem i oliwkami. Można podać ją w takiej formie jak pokazane jest to na zdjęciu i wówczas może stanowić formę poczęstunku dla gości lub zmieszać ze sobą wszystkie składniki i podać jako posiłek w ciągu dnia.
Sałatka jest lekka, smaczna i zdrowa. Warto nacieszyć się nią póki jeszcze pomidory smakują tak dobrze 😉
Składniki na sałatkę pomidorowo – ogórkową z tuńczykiem:
- 1/2 małej kapusty pekińskiej
- 1 zielony ogórek
- 2 pomidory malinowe
- 2-3 jajka
- kilka czarnych oliwek
- 1 słoik tuńczyka w oliwie z oliwek (lub puszka)
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Jak przygotować sałatkę pomidorowo – ogórkową z tuńczykiem?
Kapustę siekamy.
Pomidory (ja wcześniej usuwam skórkę) kroimy na ósemki.
Ogórka obieramy, kroimy na plasterki.
Oliwki kroimy na plasterki.
Jajka gotujemy, po obraniu kroimy na ćwiartki.
Oliwę łączymy z musztardą i octem jabłkowym (jeśli wolisz, możesz dodać też nieco miodu dla przełamania smaku). Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Na dnie miski rozkładamy kapustę pekińską, dajemy pozostałe składniki. Oprószamy ziołami prowansalskimi.
Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym