Sałatka nicejska z łososiem

Zdjęcie - Sałatka nicejska z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka nicejska z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka nicejska z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka nicejska z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka nicejska z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka nicejska z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka nicejska z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka nicejska z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka nicejska z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka nicejska z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka nicejska z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka nicejska z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka nicejska z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na dressing:
  • 70 ml oleju lnianego Kujawski tłoczonego na zimno
  • 20 g szalotki (lub 1/3 czerwonej cebuli), bardzo drobno posiekana
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
na sałatkę:
  • 400 g filetu z łososia
  • 300 g małych ziemniaczków
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 170 g pomidora
  • 150-200 g mieszanki sałat
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
Przygotowanie

Szalotkę bardzo drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. W małej miseczce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki dressingu i odstaw.


W małym rondelku umieść jajka, zalej zimną wodą i doprowadź na średnim ogniu do wrzenia. Zdejmij rondel z ognia i zostaw jajka w gorącej wodzie jeszcze na 5 min. Następnie przełóż je do miski z zimną wodą, poczekaj, aż ostygną, obierz je i pokrój na połówki.


Ziemniaki pokrojone na połówki lub ćwiartki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (10-15 min.) i odcedź. Tak samo przygotuj fasolkę szparagową, wcześniej przycinając jej końce.


W międzyczasie natrzyj łososia solą oraz pieprzem i umieść dużą patelnię na średnim ogniu. Wlej Kujawski 3 ziarna i obsmaż łososia przez kilka minut z każdej strony, aż przestanie być surowy w środku.


Przygotuj 4 duże talerze i ułóż na nich sałatę, pokrojonego w cienkie kliny pomidora, ziemniaki, fasolkę, jajka i kawałki łososia. Polej dressingiem i podawaj.


Porada:

W sezonie możesz zamiast fasolki użyć zielonych szparagów, a zamiast łososia tuńczyka z puszki.


Delikatny łosoś z fasolką szparagową, ziemniakami i jajkiem, polany pysznym dressingiem z bardzo zdrowym olejem lnianym, z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Dzięki olejowi lnianemu tłoczonemu na zimno, sałatka zyskuje dodatkowe wartości odżywcze, które z pewnością przyczynią się do poprawy naszego zdrowia i samopoczucia.



Przepis pochodzi z karmelowy.pl

Kategorie przepisów

Podobne przepisy