Sałatka makaronowa z tuńczykiem i zielonym groszkiem
Uwielbiam sałatki makaronowe i uwielbiam sałatki z tuńczykiem, a makaronowa sałatka z tuńczykiem to już kombinacja wprost stworzona dla mnie 🙂 Tym razem bardzo fajne połączenie z jajkami, zielonym groszkiem i czerwoną cebulą. Pycha!
Taką sałatkę z tuńczykiem polecam na każdą okazję i bez okazji.
- 200 g drobnego makaronu
- 4 jajka
- 1 czerwona cebula
- 1 szkl. mrożonego groszku
- 1 słoiczek tuńczyka w oleju (kupuję Nixe z Lidla, może być też tuńczyk z puszki)
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- sól, pieprz
Makaron (u mnie są to mini kokardki) gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Odcedzamy.
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, kroimy w dużą kostkę.
Mrożony groszek gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (u mnie około 10-12 minut), odcedzamy.
Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę.
Tuńczyka osączamy z zalewy.
Majonez łączymy ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce.
Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym