Sałatka makaronowa z tuńczykiem i oliwkami

Sałatka makaronowa z tuńczykiem i oliwkami

Wiem, że podobnie jak ja, lubicie sałatki z tuńczykiem. Mój zbiór sałatek z tuńczykiem wzbogacił się o kolejną propozycję. Jest to sałatka makaronowa, a oprócz wspomnianego tuńczyka, znaleźć w niej można również oliwki, pomidorki oraz kapustę pekińską. Jak Wam się podoba takie połączenie?

Zdjęcie - Sałatka makaronowa z tuńczykiem i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na sałatkę makaronową z tuńczykiem i oliwkami:

  • 200-230 g drobnego makaronu
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • kilka czarnych oliwek
  • 1-2 puszki tuńczyka w sosie własnym

sos:

  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz

 

Jak przygtować sałatkę makaronową z tuńczykiem i oliwkami?

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Odcedzamy.

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.

Oliwki kroimy na plasterki.

Tuńczyka osączamy z zalewy, rozdrabniamy widelcem.

Kapustę pekińską drobno szatkujemy.

Składniki sosu umieszczamy w słoiczku z zakrętką, zakręcamy i dokładnie potrząsamy, aż do połączenia.

Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce, łączymy z sosem.

 

Zdjęcie - Sałatka makaronowa z tuńczykiem i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka makaronowa z tuńczykiem i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka makaronowa z tuńczykiem i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów