Sałatka makaronowa z tuńczykiem i oliwkami

Wiem, że podobnie jak ja, lubicie sałatki z tuńczykiem. Mój zbiór sałatek z tuńczykiem wzbogacił się o kolejną propozycję. Jest to sałatka makaronowa, a oprócz wspomnianego tuńczyka, znaleźć w niej można również oliwki, pomidorki oraz kapustę pekińską. Jak Wam się podoba takie połączenie?
Składniki na sałatkę makaronową z tuńczykiem i oliwkami:
- 200-230 g drobnego makaronu
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- kilka czarnych oliwek
- 1-2 puszki tuńczyka w sosie własnym
sos:
- 100 ml oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu z białego wina
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz
Jak przygtować sałatkę makaronową z tuńczykiem i oliwkami?
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Odcedzamy.
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
Oliwki kroimy na plasterki.
Tuńczyka osączamy z zalewy, rozdrabniamy widelcem.
Kapustę pekińską drobno szatkujemy.
Składniki sosu umieszczamy w słoiczku z zakrętką, zakręcamy i dokładnie potrząsamy, aż do połączenia.
Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce, łączymy z sosem.