Sałatka makaronowa z tuńczykiem i ogórkiem
Ta sałatka z makaronem i tuńczykiem równie dobrze mogłaby się nazywać „sałatka Rewelka”. Jest przepyszna.
W sałatce znalazły się moje ulubione składniki – makaron, tuńczyk, kukurydza, ogórek, czerwona cebula, słonecznik oraz ser. Dopełnienie stanowi majonezowy sos doprawiony sporą ilością przyprawy curry. Dla mnie to bardzo smaczna sałatka i liczę na to, że i Tobie przypadnie do gustu 🙂
Składniki na sałatkę makaronową z tuńczykiem i ogórkiem:
- 250 g makaronu np penne
- 1 puszka/słoiczek tuńczyka (140 g po odsączeniu)
- 1 czerwona cebula
- 1 zielony ogórek
- 100 g żółtego sera np gouda
- 1 mała puszka kukurydzy
- garść słonecznika
Sos:
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- przyprawa curry
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Jak zrobić sałatkę makaronowa z tuńczykiem i ogórkiem?
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente.
Cebulę kroimy w piórka.
Ogórka obieramy, kroimy w kostkę.
Tuńczyka oraz kukurydzę odsączamy z zalewy.
Ser żółty kroimy w kostkę lub trzemy na dużych oczkach tarki.
Ziarna słonecznika krótko prażymy na rozgrzanej, suchej patelni.
Majonez łączymy ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i przyprawą curry.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.