Sałatka makaronowa z papryką, czerwoną cebulą, selerem i marchewką
Przygotowałam ostatnio bardzo ciekawą w smaku sałatkę. Z delikatnie słodko-kwaśnym akcentem. Bardzo mi smakowała.
Do sałatki warto wybrać drobny makaron, aczkolwiek kształt może być zupełnie inny, niż wykorzystany przeze mnie. Seler konserwowy polecam dokładnie odcisnąć z zalewy, i dodatkowo posiekać na desce, by był nieco mniejszy (choć ten krok już opcjonalnie).
Sałatka jest pełna smaku. Mamy tutaj słodką marchewkę, chrupiącą paprykę, lekko ostre ogórki, marynowaną cebulę, seler konserwowy, który nadaje lekko orzechowego posmaku oraz sos majonezowo-musztardowy. Moim zdaniem sałatka smakuje lepiej, niż wygląda 😉
- 250 g drobnego makaronu
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka cukru pudru
- 1-2 łyżki octu z czerwonego wina
- 1 marchewka
- 1 słoiczek selera konserwowego
- 3-4 ogórki konserwowe
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 – 1 łyżeczka ostrej musztardy
- granulowany czosnek
- sól, pieprz
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Odcedzamy.
Czerwoną cebulę kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem pudrem i odstawiamy aż cukier się rozpuści. Po tym czasie wlewamy ocet z czerwonego wina. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie ocet odlewamy.
Marchewkę gotujemy na półtwardo. Obieramy i kroimy w kostkę.
Seler konserwowy dokładnie odciskamy z zalewy (dodatkowo można posiekać go na mniejsze kawałki).
Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę.
Ogórki kroimy w kostkę.
Majonez łączymy ze śmietaną i musztardą. Doprawiamy solą, pieprzem oraz granulowanym czosnkiem. Mieszamy z pozostałymi składnikami sałatki.
Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym