Sałatka jajeczna z pieczarkami i selerem naciowym

Sałatka jajeczna z pieczarkami, czerwoną cebulą i selerem naciowym. Jak wielką fanką selera naciowego nie jestem, tak w tej sałatce mi on nie przeszkadza, a wręcz uważam, że świetnie tutaj pasuje, nadając takiego chrupiącego akcentu.
Porcja nie jest duża. Myślę, że tak dla 3-4 osób, z założeniem, że dla 4 osób, to tak bardziej na spróbowanie 😉
Składniki na sałatkę jajeczną z pieczarkami i selerem naciowym:
- 6 jajek
- 10-12 brązowych pieczarek
- 2 ekstra cieniutkie łodygi selera naciowego
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka posiekanego koperku lub szczypiorku/dymki
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej (ziarnistej)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- mielona papryka słodka
- granulowany czosnek
- sól, pieprz
Jak zrobić sałatkę jajeczna z pieczarkami i selerem naciowym?
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i drobno siekamy.
Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki (np ósemki), następnie obsmażamy do zarumienienia na maśle lub wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez około 3-5 minut.
Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę.
Seler naciowy kroimy na małe kawałki.
Składniki na sos łączymy ze sobą, mieszamy z pozostałymi składnikami sałatki. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i/lub koperkiem.