Sałatka grecka z rozmarynem
Składniki:
- 60 ml oleju Kujawskiego LEN + ROZMARYN tłoczonego na zimno
- 30 ml soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 400 g pomidorów
- 300 g ogórka
- 100 g czerwonej cebuli
- 150 g czarnych oliwek bez pestek
- 200 g sera feta
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Pomidory pokrój na cząstki o wielkości kęsa, ogórek w plastry, a cebulę w piórka lub półtalarki.
Krok 2
Warzywa wymieszaj w misce. Skrop sokiem z cytryny, dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę i oprósz solą oraz pieprzem. Polej olejem Kujawskim LEN + ROZMARYN tłoczonym na zimno. Dodaj oliwki.
Krok 3
Dokładnie wymieszaj sałatkę. Na wierzchu ułóż kawałki sera feta. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut
Okazja: obiad/lunch
Poziom trudności: łatwe