Sałatka brokułowa z wędzonym kurczakiem i camembertem
Sałatka z brokułami, czerwoną fasolką, wędzonym kurczakiem i camembertem. Ciekawa w smaku, ale dość intensywna w zapachu 😉 Podejrzewam, że w takim połączenie nie będzie to sałatka dla każdego. Mnie smakowała, mojemu M. średnio. Osobiście zamiast sera camembert (który lubię), bardziej widziałabym tu jednak niewielką ilość sera sałatkowego typu feta. Z pewnością w kwestii zapachu byłoby przyjemniej 😉 Zwłaszcza, jeśli ktoś lubi sobie zabierać takie sałatki do pracy 😉
Inspirację na to połączenie smaków znalazłam na blogu smakowitedania.com
- 2 małe brokuły
- 1 wędzona pierś z kurczaka
- 1 puszka czerwonej fasolki
- około 1/2 op. sera camembert lub sera sałatkowego typu feta
- sól, cukier
Sos:
- 3-4 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
Brokuły dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie (uwaga, aby ich nie rozgotować). Odcedzamy. Po przestudzeniu dzielimy na jeszcze mniejsze różyczki.
Wędzonego kurczaka kroimy w kostkę.
Fasolkę odsączamy na sicie, płuczemy pod zimną wodą.
Ser feta/camembert kroimy na mniejsze kawałki.
Majonez łączymy ze śmietaną oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy z pozostałymi składnikami sałatki.