Sałata z malinami, bursztynem i winegretem do wiejskiego chleba

Zdjęcie - Sałata z malinami, bursztynem i winegretem do wiejskiego chleba - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • Pęczek liści młodej botwinki
  • Opakowanie liści młodego szpinaku
  • 100 g sera Bursztyn
  • 100 g orzechów włoskich
  • maliny
  • 60 g cukru
  • 3 - 4 łyżki wody
  • Łyżka masła
  • Łyżka miodu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią i cytryną

Przygotowanie

Orzechy zalej wrzątkiem, dzięki czemu nie będziesz miał problemu ze zdjęciem skóry. Na patelni skarmelizuj cukier. Dodaj wodę, łyżkę masła i łyżkę miodu. Polej karmelem orzechy, wstrząsając nimi. Wysyp wszystko na pergamin.

 

Przygotuj dresing. Do słoika dodaj zmiksowane maliny, miód, ocet, olej z bazylią i cytryną. Słoik zakręć i energicznie wstrząśnij.

 

Ser bursztyn zetrzyj na drobnej tarce, wysyp na pergamin, kładź na rozgrzaną patelnię. Smaż do zrumienienia. Po usmażeniu zdejmij z patelni odstaw do przestudzenia.

 

Na talerzach rozłóż liście botwinki i szpinaku. Posyp pokrojoną dymką, ale tylko białymi częściami. Na to wyłóż orzechy, maliny, chrupiące cząstki bursztynu i polej winegretem. Podawaj z wiejskim chlebem i masłem.

 

 

Produkcja: Kuchnia+

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy