Ryż z ciecierzycą i pomidorami
- Wynik: 40
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 30minuty
Od pewnego czasu puszka ciecierzycy jest moim must have podczas każdych większych zakupów. Czasami moczę tę suszoną i gotuję następnego dnia, ale wersja puszkowa bardziej mi odpowiada. Znacznie skraca czas przygotowania, poza tym obiad może być całkowicie spontaniczny. Dzisiejsze danie jest mega proste a takie pyszne, że trudno uwierzyć, że ten smak pochodzi tak naprawdę tylko z trzech składników. Bardzo zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Źrodło: Paola Gavin, Hazana
Składniki- ryż długoziarnisty - 300 g
- cebula - 2 szt.
- ciecierzyca - 1 puszka
- pomidory - 2 szt.
- oliwa - 4 łyżki
- gorąca woda - 500 ml
- sól - do smaku
- świeżo mielony pieprz - do smaku
- oregano - 1/2 łyżeczki
Ryż opłukać i odsączyć. Rozgrzać oliwę w garnku lub dużej płaskiej patelni. Wrzucić cebulę i oregano.Smażyć ok. 10 min, aż cebula zacznie nabierać złocistej barwy. Wsypać ryż i dokładnie zamieszać, aby obtoczyć ziarna w oliwie. Dodać ciecierzycę i pomidory (wcześniej smażone i obrane ze skórki chyba, że używacie z puszki). Wlać gorącą wodę. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować na małym ogniu 20 min., aż ryż wchłonie wodę, a na powierzchni powstaną niewielkie zagłębienia. Podawać na gorąco, posypane obficie posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego:)