Rustykalna tarta orzechowo - rabarbarowa
Rustykalna tarta rabarbarowa to idealna propozycja na majówkę. Wiadomo, majówka nie może się obejść bez domowego ciasta. Pokrojona w kwadraty ładnie zachowuje kształt i jest łatwa do transportu. Tartę wzbogaciłam orzechową warstwą, która idealnie współgra smakowo z kwaskowatym rabarbarem. Orzechy możesz dobrać dowolnie i zrobić z samych laskowych lub np. wymieszać z orzeszkami pistacjowymi. Łodygi rabarbaru ułożone w całości dodają tarcie szyku. Bardzo łatwy przepis, a do upieczenia tarty nie potrzebujesz nawet foremki.
Składniki na kruchy spód:
250 g mąki orkiszowej 1050
60 g cukru pudru
1 jajko M
125 g masła
szczypta soli
Składniki na masę orzechową:
75 g mielonych orzechów laskowych
25 g mielonych pistacji lub 100 g laskowych
30 g roztopionego masła
3 łyżki cukru
1 jajko
dodatkowo:
40-50 dkg rabarbaru
1 łyżka pistacji
cukier puder
Wykonanie:
- mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać drobno pokrojone twarde masło i rozetrzeć na kruszonkę. Na końcu dodac jajko, szybko wymieszać, uformować kulę i odłożyć na 30 minut do lodówki
- mielone podprażone orzechy laskowe, roztopione masło, cukier i jajko przy pomocy miksera wyrobić na jednolitą masę. Powinna dać się rozsmarować
- ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia. Równomiernie rozsmarować pastę orzechową, następnie rozłożyć przycięte na jednakową długość łodygi rabarbaru, pozostawiając kilkucentymetrowy zapas ciasta do założenia. Cienkie łodygi połóż w całości, grubsze natomiast przetnij wzdłuż na pół. Młody rabarbar nie wymaga obierania. Boki ciasta założyć na rabarbar, następnie posmarować mlekiem i posypać brązowym cukrem
- piec w 200`C około 35 minut do zrumienienia brzegów ciasta
- przed podaniem posypać posiekanymi orzeszkami pistacjowymi i cukrem pudrem