Rurki z kremem malinowym i pistacjami

Rurki z kremem malinowym i pistacjami
Zdjęcie - Rurki z kremem malinowym i pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rurki z kremem malinowym i pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rurki z kremem malinowym i pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rurki z kremem malinowym i pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 750 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 125 g mąki pszennej
  • 50 g malin
  • 50 g pistacji
  • 50 ml wina (np. marsala)
  • 25 g cukru pudru
  • 25 g masła
  • 1 żółtko
  • Dodatkowo:
  • rurki metalowe do formowania ciastek lub folia aluminiowa.
Przygotowanie

Masło roztapiamy.


Do przesianej mąki dodajemy żółtko, roztopione masło, 10 g cukru pudru oraz wino i zagniatamy ciasto przypominające ciasto makaronowe. Schładzamy ok. 1 godziny.


Schłodzone ciasto bardzo cienko wałkujemy (jak na makaron). Wycinamy krążki o średnicy ok. 7-8 cm. Metalowe rurki owijamy ciastem i sklejamy bardzo dokładnie, formując rurki. W miejscu sklejenia możemy posmarować białkiem, aby łączenie było trwalsze.


W szerokim rondlu rozgrzewamy olej do temp. 170ºC. Smażymy rurki na złoty kolor i osączamy z nadmiaru tłuszczu. Przestudzone rurki zdejmujemy z metalowych foremek.

Maliny przecieramy przez sito.


Kremówkę ubijamy z 15 g cukru pudru na sztywny krem. Dodajemy przetarte maliny i delikatnie mieszamy.


Rurki wypełniamy malinowym kremem za pomocą szprycy lub worka cukierniczego.


Końce rurek oprószamy posiekanymi pistacjami.


Rada:

Jeśli nie mamy metalowych rurek, możemy uformować wałeczki z folii aluminiowej i na nich nawinąć krążki ciasta.

Rurki możemy usmażyć wcześniej, ale najsmaczniejsze są, gdy kremem wypełnimy je na krótko przed podaniem.



Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów