Rukola z mozzarellą, pomidorkami i orzeszkami piniowymi

Rukola z mozzarellą, pomidorkami i orzeszkami piniowymi

 

Zdjęcie - Rukola z mozarellą, pomidorkami i orzeszkami piniowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 sztuka mozzarelli light
  • 1 garść rukoli
  • 10-12 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 1 mała garść bazylii świeżej
  • 1 mała garść orzeszków pinii
  • olej Kujawski z pomidorem, czosnkiem i bazylią
  • sól
  • pieprz
  • ocet balsamiczny

Zdjęcie - Rukola z mozarellą, pomidorkami i orzeszkami piniowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Mozzarellę kroimy w plasterki. Pomidorki kroimy na trzy części. Bazylię szatkujemy. Orzeszki prażymy przez kilka minut na suchej patelni.

Na talerzu układamy rukolę, dodajemy mozzarellę oraz pomidorki. Posypujemy prażonymi orzeszkami i bazylią.

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, polewamy Kujawskim olejem z ziołami i octem balsamicznym.

Podajemy ze świeżym pieczywem albo włoską foccacią.

Kategorie przepisów