Rukola z mozzarellą, pomidorkami i orzeszkami piniowymi
Składniki:
- 1 sztuka mozzarelli light
- 1 garść rukoli
- 10-12 sztuk pomidorków koktajlowych
- 1 mała garść bazylii świeżej
- 1 mała garść orzeszków pinii
- olej Kujawski z pomidorem, czosnkiem i bazylią
- sól
- pieprz
- ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Mozzarellę kroimy w plasterki. Pomidorki kroimy na trzy części. Bazylię szatkujemy. Orzeszki prażymy przez kilka minut na suchej patelni.
Na talerzu układamy rukolę, dodajemy mozzarellę oraz pomidorki. Posypujemy prażonymi orzeszkami i bazylią.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, polewamy Kujawskim olejem z ziołami i octem balsamicznym.
Podajemy ze świeżym pieczywem albo włoską foccacią.