Rozgrzewająca zupa dyniowo - pomidorowa

Rozgrzewająca zupa dyniowo - pomidorowa

Jesienna, lekko pikantna zupa – krem z dyni, pomidorów z puszki, cebuli i czosnku. Przygotowanie takiej zdrowej zupy, nie zajmie Ci dużo czasu. Zupa niskokaloryczna – bez śmietany, serka topionego, czy mleka kokosowego.

Popołudnie, z miseczką rozgrzewającej zupy o słonecznym kolorze, na pewno odmieni jesienne nastroje 🙂

Zdjęcie - Rozgrzewająca zupa dyniowo - pomidorowa - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na rozgrzewającą zupę dyniowo – pomidorową
  • 500 g obranej i pokrojonej dyni ( dynia piżmowa lub hokkaido )
  • 2 mniejsze ziemniaki
  • 1 cebula i 4 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 1 litr bulionu ( u mnie na szyi indyka )
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • papryka chili w proszku na koniec łyżeczki
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania pestki dyni / oliwa lub ocet balsamiczny

Do gorącego bulionu daj ziemniaki pokrojone w kostkę, całość gotuj na małym ogniu.

Na dużej patelni z grubym dnem, rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i czosnek, kiedy cebula się zeszkli, dorzuć dynię pokrojoną w kostkę. Całość smaż mieszając od czasu, do czasu, około 10 minut.

Zawartość patelni, dodaj do bulionu, dodaj też pomidory z puszki, wszystko gotuj do czasu, kiedy dynia będzie miękka.

Dodaj bazylię, paprykę i kurkumę, pomieszaj, gotuj jeszcze chwilę. Na koniec, zmiksuj zupę na krem. W razie potrzeby dopraw do smaku.

Gorącą zupę, rozlej do miseczek. Posyp pestkami dyni, można spryskać oliwą lub octem balsamicznym. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Rozgrzewająca zupa dyniowo - pomidorowa - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów