Rosti ze szparagami, groszkiem i jajkiem w koszulce
Są takie dni, że kreatywności udaje się wykrzesać zaledwie na chleb z masłem i takie właśnie naszły mnie dni ostatnio. Remont, spacer, ćwiczenia z fizyki – każdy powód był dobry, aby obiad zacząć przygotowywać w ostatniej chwili. Odkurzyliśmy stare dobre przepisy z makaronem – bazyliowe pesto, pomidorki cherry, czy stara, dobra carbonara. Były też rosti – nietypowe, bo z surowych, młodych ziemniaków – przepyszne! W towarzystwie szparagów i groszku prezentowały się wyśmienicie. Jajko w koszulce dopięło wszystko na ostatni guzik i całość okazała się nie tylko pysznym, ale też pełnowartościowym i sycącym daniem. Dodatkowym jego atutem jest to, że nie wymaga długich przygotowań i stania przy kuchence.
To danie z pewnością spodoba się domownikom, a rustykalny sposób podania świetnie sprawdza się przy takich szybkich daniach. To jedna z tych pozycji kulinarnych, które z pewnością powinny stanąć na naszych stołach.
Składniki:(3-4 porcje)
- 750g młodych ziemniaków
- 250g zielonych szparagów
- 150g mrożonego groszku
- 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 1/2 cytryny
- jajka – 1-2 na osobę
- sól
- pieprz
- olej lub oliwa do smażenia
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie krok po kroku:
- Ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Lekko odciśnij zgromadzony płyn. Dopraw solą, pieprzem oraz pieprzem cytrynowym do smaku.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej i układaj placki z ziemniaków lekko je ściskając, aby się nie rozpadły. Smaż na złoty kolor. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Szparagi umyj i skrop oliwą, posól do smaku. Grubsze łodyżki możesz przekroić wzdłuż na pół. Ułóż w naczyniu.
- Cytrynę pokrój na plasterki lub cząstki i rozłóż pomiędzy rosti i szparagi w naczyniu. Z części wyciśnij sok i skrop warzywa.
- Całość wstaw do nagrzanego do 180°C i zapiecz przez około 20 minut.
- W szerokim, niskim garnku zagotuj wodę. Do wrzątku wlej łyżkę octu i zamieszaj.
- Wybijaj po jednym jajku do małej miseczki i przelewaj je z niskiej odległości wprost do wrzątku. Gotuj 3 minuty na najmniejszym ogniu.
- Do gorącej „zapiekanki” dodaj groszek i odstaw na chwilę aż podgrzeje się w potrawie. One nie wymagają gotowania.
- Ugotowane jajka odsącz z nadmiaru wody i przełóż na rosti.
- Skrop całość oliwą i dopraw do smaku solą i pieprzem w razie konieczności.
- Podawaj od razu.
Smacznego!