Rolowana polędwiczka wieprzowa
Polędwiczka wieprzowa z szynką parmeńską, pachnąca cytryną i natką pietruszki z dodatkiem ostrej papryczki chilli.
Wygląda i smakuje bardzo dobrze.
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1/2 papryczki chilli
- ok. 100 g szynki parmeńskiej
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1-2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
- sól, pieprz
Kilka plasterków szynki parmeńskiej odkładamy na owinięcie polędwiczki, pozostałe kroimy w drobną kostkę.
Papryczkę chilli (po usunięciu pestek) drobno siekamy. Przekładamy do małej miseczki. Dodajemy do niej posiekaną natkę pietruszki oraz skórkę otartą z cytryny i pokrojoną szynkę.
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso pozbawiamy białych błonek. Następnie nacinamy wzdłuż, by otrzymać płaski płat mięsa. Delikatnie rozbijamy dłonią.
Polędwiczkę doprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem, a następnie rozprowadzamy na niej przygotowany wcześniej farsz. Rolujemy. Mięso owijamy odłożonymi plasterkami szynki parmeńskiej.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Obsmażamy krótko ze wszystkich stron, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i dopiekamy przez około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Upieczoną polędwiczkę wyjmujemy z piekarnika, owijamy w folię aluminiową i odstawiamy na około 5 minut. Po tym czasie kroimy na plasterki.