Rolady wieprzowe z papryką i pieczarkami

Rolady wieprzowe z papryką i pieczarkami
Zdjęcie - Rolady wieprzowe z papryką i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolady wieprzowe z papryką i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolady wieprzowe z papryką i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolady wieprzowe z papryką i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolady wieprzowe z papryką i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 650 g mięsa wieprzowego na rolady, np. szynki
  • 250 g drobnych pieczarek
  • 200 g czerwonej papryki
  • 150 g cebuli
  • 70 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 30 g mąki pszennej
  • 15 g koncentratu pomidorowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki tymianku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Mięso kroimy w plastry, a następnie cienko rozbijamy tłuczkiem z obu stron.


Mięso oprószamy solą i pieprzem. Na każdym plastrze układamy po pasku czerwonej papryki, kilka pokrojonych w paski pieczarek i po kilka piórek cebuli. Zawijamy ściśle rolady i spinamy szpilką lub obwiązujemy sznurkiem. Obtaczamy w mące.


Na Kujawskim rumienimy rolady ze wszystkich stron.


Obsmażone mięso wyjmujemy z patelni i odkładamy. 


Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażamy. Gdy warzywa zmiękną, wkładamy rolady i podlewamy niewielką ilością wody lub bulionu warzywnego. Doprawiamy tymiankiem i dusimy pod przykryciem około 45 minut.


Na dobrze rozgrzanym oleju Kujawski podsmażamy pozostałe pieczarki i paprykę.


Gdy mięso jest już miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy i podsmażone warzywa.


Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Podajemy z kaszą ugotowaną na sypko.



Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów