Roladki wieprzowe w sosie śliwkowym
- Wynik: 65
- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas gotowania: 50 minut
W przypadku braku pomysłu na obiad wiadomo, że będą roladki. Są tu nieograniczone możliwości połączenia różnych smaków a zawinięte w roladkę, zawsze ciekawie się prezentują. Wydawało mi się, że sos z suszonej śliwki bardziej pasuje na jesieni, ale to tylko chyba moje ograniczenie. W środek roladki włożyłam plasterek serka cammembert a jak wiadomo ten doskonale komponuje się ze śliwką.
Składniki
- szynka wieprzowa - 4 plastry
- suszona śliwka - 100 g
- ser cammembert - 1 krążek
- cebula - 1 szt.
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- olej do smażenia
- majeranek - szczypta
Instrukcje
Szynkę umyć, rozbić na cienkie plastry. Każdy plaster posypać solą i pieprzem. Na środku ułożyć plasterek sera oraz 1 śliwkę. Zwijać ciasno w roladkę, brzegi spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć roladki z każdej strony. Dodać cebulę i chwilę smażyć. Wsypać pokrojone śliwki, majeranek, wlać tyle wody, aby roladki zostały przykryte. Dusić na wolnym ogniu, aż woda wyparuje i powstanie sos a mięso będzie miękkie. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:)