Roladki schabowe z suszoną śliwką
Roladki ze schabu z suszoną śliwką i szynką parmeńską, doprawiane solą himalajską i tymiankiem. Smażone na maśle klarowanym z dodatkiem oleju, a następnie duszone w delikatnym sosie.
Kupując mięso na kotlety, zwracajmy uwagę, na jego kolor. Świeże mięso powinno mieć kolor jasno różowy, bez przerostów. Najlepsze mięso ze schabu jest to od strony karkówki. Takie kotlety z jednej strony, na brzegu mają zdecydowanie ciemniejszy kolor ( patrz zdjęcie ), są dużo smaczniejsze, delikatniejsze i miękkie. Polecam kotlety w takim wydaniu, na świąteczny obiad, będą miłą odmianą po tradycyjnych schabowych z ciężką panierką z bułki tartej
Składniki
- 4 kotlety schabowe
- 8 – 10 suszonych śliwek
- 4 duże plasterki szynki parmeńskiej
- 2 szklanki wody lub bulionu
- 2 łyżki suszonego tymianku + gałązka świeżego tymianku
- sól himalajska
- masło klarowane i olej do smażenia