Roladki schabowe z suszoną śliwką

Roladki schabowe z suszoną śliwką
Roladki ze schabu z suszoną śliwką i szynką parmeńską, doprawiane solą himalajską i tymiankiem. Smażone na maśle klarowanym z dodatkiem oleju, a następnie duszone w delikatnym sosie. Kupując mięso na kotlety, zwracajmy uwagę, na jego kolor. Świeże mięso powinno mieć kolor jasno różowy, bez przerostów. Najlepsze mięso ze schabu jest to od strony karkówki. Takie kotlety z jednej strony, na brzegu mają zdecydowanie ciemniejszy kolor ( patrz zdjęcie ), są dużo smaczniejsze, delikatniejsze i miękkie. Polecam kotlety w takim wydaniu, na świąteczny obiad, będą miłą odmianą po tradycyjnych schabowych z ciężką panierką z bułki tartej 

Zdjęcie - Roladki schabowe z suszoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 4 kotlety schabowe
  • 8 – 10 suszonych śliwek
  • 4 duże plasterki szynki parmeńskiej
  • 2 szklanki wody lub bulionu
  • 2 łyżki suszonego tymianku + gałązka świeżego tymianku
  • sól himalajska
  • masło klarowane i olej do smażenia
Kotlety kładę na desce, przykrywam folią spożywczą i delikatnie rozbijam. Każdy kotlet delikatnie posypuję różową solą himalajską i tymiankiem. Układam jeden na drugim i odstawiam do lodówki na 40 minut. Śliwki kroję wzdłuż na dwie polowy, układam je na środku każdego kotleta i zwijam rulonik. Każdy rulonik zawijam w szynkę parmeńską. Całość można owinąć sznurkiem kuchennym, u mnie nie było takiej potrzeby. W rondlu rozgrzewam łyżkę klarowanego masła i łyżkę oleju. Roladki smażę na rumiano z każdej strony. Następnie dolewam wodę lub bulion i dodaję gałązkę tymianku. Roladki duszę pod przykryciem około 40 minut, w tym czasie kilka razy obracam roladki. Gotowe roladki podaję z pure z ziemniaków lub z kaszą i sezonową surówką. Smacznego Sos do takich roladek można wzbogacić o słodką śmietankę lub wino. Można też dodać 2 – 3 łyżki ketchapu, 1 łyżkę musztardy i 2 łyżeczki papryki w proszku, całość zagotować. Taki prosty sos szybko się zredukuje i będzie dobrym dodatkiem do roladek. Zdjęcie - Roladki schabowe z suszoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Najlepsze mięso na kotlety, jest to od strony karkówki. Ma zdecydowanie ciemniejszy kolor na brzegu, z jednej strony.

Zdjęcie - Roladki schabowe z suszoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Roladki schabowe z suszoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów